Híg és nyálkás széklet

Orvos válaszol rovat
A kislányom 2 éves. Veleszületett szívbeteg fallot-IV mütét után jelenleg pulmonalis homograft. Két napig tartó hasmenése volt, hányással, magas lázzal. Ez megismétlődött egy hét múlva. A felírt készítménytől belázasodott. Új antibiotikumot kapott. Ettől rendbe jöttek a tünetei, de egy hét elteltével ismét hasmenése volt. Figyeltünk a diétára.
Labor eredménye:
fvs 3.4, crp 37, We 22
A széklete híg, néha nyálkás, jelenleg nincs láza. Étvágya nem sok van, ahogy kap valami diétamentes ételt, hasmenése lesz. Hová fordulhatunk?
2010. 10. 26. | 11:16

Tisztelt Kérdező!

Számtalan oka lehet a hasmenésnek. Fertőzéses eredetű (vírus, baktérium, gomba), felszívódási zavar is előfordulhat, ételmérgezés is állhat a háttérben. Mindig az okokat kell kideríteni

Amennyiben a gyerek esetében felmerül, hogy vírusos hasmenésről van szó, akkor diétára van szükség, helyre kell állítani a bélflórát, és elektrolit oldat adása szükséges, széntabletta használata mellett.

Amennyiben a széklete nyálkás, gennyes, véres, baktériumfertőzés vagy gomba van a háttérben. Ilyenkor széklettenyésztést szoktunk küldeni.

Ha a gyermeknek láza is van a széklettenyésztés levétele után antibiotikumot javaslunk.

Mi okozhat tartós hasmenést? Lényeges a széklettenyésztés eredménye, a diéta betartása. A bélflóra felborulására utal az, amikor abbamarad a diéta. Használjanak probiotikus készítményt.

A hasmenést előidézheti az antibiotikum is, amely kiűzi a bélrendszerünkben élő normál baktériumokat is. Keressenek fel egy szakorvost.

Orvosszakértő 2010. 10. 26. | 11:20
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close