Hasmenés és láz

A hasmenés, láz együttes megjelenése alapján a betegség kóroki szerepe nem tisztázható azonnal. Gyulladásos bélbetegségben jelentkezhet önállóan is lázas állapot. Megkülönböztetünk gyulladással nem járó és gyulladásos hasmenést.

A következőkben részletezzük a nem gyulladásos és gyulladásos hasmenést. Szót ejtünk a ritka kórokról is.

A hasmenések kísérő tünete lehet a láz. A lázzal járó hasmenések oka a legtöbb esetben fertőzés. Lázas állapot jöhet létre daganatos betegségben is, ahol a másik tünet lehet a hasmenés. Krónikus bélgyulladásban is együttesen jelentkezik a láz és a hasmenés. Fertőző betegségben azonban a hasmenés nem szűnik meg, a két tünet legtöbbször együtt jár. Gyulladásos bélbetegségben jelentkezhet önállóan lázas állapot, és ettől függetlenül a hasmenéses epizódok.

Nem gyulladásos fertőző hasmenés

A fertőző hasmenések modern felosztása alapján megkülönböztetünk gyulladással nem járó és gyulladásos hasmenést.

A gyulladással nem járó hasmenések során a hasi fájdalom általában a has középterületének megfelelően jelentkezik, a széklet jellege híg-vizes és nagy mennyiségű. A bélfal nyálkahártya ép, a nagy mennyiségű vizes hasmenést a bélfal áteresztőképességének változása okozza, a székletben vér, genny nincsen.

Ebben a formában a leggyakoribb kórokozók a vírusok (Rotavírus, Calici vírus, Norwalk vírus), de okozhatnak ilyen jellegű megbetegedést a Giardia lamblia, az Escherichia coli és a Salmonella speciesek is. A kórlefolyás rendszerint nem súlyos, és tekintve, hogy ez a kórforma főként vírusos eredetű, antibiotikum kezelése sem indokolt.

Gyulladásos fertőző hasmenés

A gyulladással járó fertőző hasmenéseket a Salmonella, Shigella, Escherichia coli, Campylobacter, Yersinia, Entamoaba histolytica, Cytomegalovírus okozhatják. A klinikai tünetekre jellemző az alhasra lokalizálódó fájdalom, a kis mennyiségű széklet megjelenése. A bélfal nyálkahártya gyulladt, sérülékeny, könnyedén átjárható a kórokozók számára, a gyulladás miatt jelenik meg a székletben a genny és a vér.

Ezekben az esetekben előfordulhat, hogy antibiotikum-kezelésre szorul a beteg. A gyulladásos bélelváltozás a beteget jobban megviseli. A kórállapot lassabban gyógyul, a székeléssel járó hasi görcsös fájdalom erőteljes, és a betegnek lehet elhúzódóan megjelenő láza.

A kóroki tényező kiderítésében segíthetnek a következő szempontok:

  • milyen ételt, italt fogyasztott a beteg
  • hol fogyasztotta
  • mások betegek-e a környezetben
  • utazás a közelmúltban
  • megelőző antibiotikum -fogyasztás, kórházi kezelés volt-e
  • homoszexualitás kérdése
  • kagyló, tengeri állatok, sajt, hamburger, sült rizs fogyasztása
  • szociális otthon lakója-e
  • járt-e uszodában
  • volt-e erdei, sátras kiránduláson

Egy ritka kórkép

Ritka megjelenési formája a hasmenésnek a Whipple-kór, amelyet a Tropheryma whipplei nevezetű Gram-pozitív baktérium okoz. A betegségben gyakori tünet a lázas állapot, testsúlycsökkenés, hasmenés, ízületi fájdalom, nyirokcsomó megnagyobbodás, szívmegnagyobbodás, szemtünetek.

A diagnózis a bélbiopszia alapján állítható fel. A kórokozó által okozott összetett és nem könnyen kideríthető betegség jól gyógyítható antibiotikummal (penici..n, ampici..n). Bár nem gyakori betegség, mégis gondolni kell rá lázzal járó hasmenés esetén.


close