Hasmenés és bélflóra

A hasmenés a tápcsatorna fertőzésének vagy irritációjának jele. Az antibiotikumok szedése is gyakran okoz hasmenést, de az allergia és étel-intolerancia, valamint ételmérgezés vagy hashajtó hatású étel fogyasztása (pl. szilva) is járhat ilyen tünettel.

Miután a megemésztett étel – a vízszerű folyadék – eléri a vastagbelet, ott a folyadék nagy része normális esetben felszívódik, és csak a széklet marad hátra. Azonban ha a bélflóra egyensúlya felborul, a bél gyulladt, vagy sérült, akkor nem tudja elnyelni a vizet, és hasmenés jelentkezik.

A bélflóra a bélrendszerben élő mikroorganizmusok összessége, mely fő funkciója az emésztőrendszer segítése, valamint a szervezet egészségének fenntartása. Az étrend és a különböző fertőzések egyaránt érintik a bélflórát.

A bélflóra szerepe

  • Emésztés – A bélflóra segíti az emésztést, a tápanyagok felszívódását, illetve elpusztítják a táplálékkal bejutott méreganyagokat, melyek károsak a szervezetre.
  • Vitamin előállítás – Egyes vitaminok, mint a K-vitamin, niacin, B6, B12, folsav a bélflóra segítségével szintetizálódnak az emésztőrendszerben.
  • Betegség elleni küzdelem – A bélflóra születésünk óta fokozatosan alakul ki az emésztőrendszerben, és segít az immunitás megőrzésében azáltal, hogy képes azonosítani és elpusztítani a káros baktériumokat. Mikor megbetegszünk, a bélflóra hasznos baktériumai, a probiotikumok támadást intéznek a kóros baktériumok ellen, melyek zavarják a szervezet mikrobiológiai egyensúlyát.

Ez a bennünk élő mikroszkopikus világ rendkívül szervezett. Egészséges embereknél az úgynevezett jó baktériumok (probiotikumok) vannak túlsúlyban, és folyamatos ellenőrzés alatt tartják a szervezet számára kóros baktériumokat. A bélflóra azonban rendkívül érzékeny az étrendre, antibiotikumokra, szteroidokra, vakcinákra, és a stresszre.

Hasmenés esetén az egyik legnagyobb veszély a kiszáradás, az elektrolit háztartás felborulása, ám a bélflóra normál aktivitásában is zavar lép fel, és a benne élő jó baktériumok száma csökken.

Antibiotikumok adása során is károsodik a bélflóra, ugyanis az antibiotikum nem csak a rossz baktériumokat, de a jó baktériumokat is elöli, így azok száma csökken.

További cikkünk erről a témáról: Bélflóra helyreállítása antibiotikum-kúra után

A bélflóra felborult egyensúlyának helyreállítása

Probiotikumok pótlásával a jó baktériumok száma visszaállítható, a szervezet könnyebben megtisztul a rossz mikrobáktól, és a normál bélflóra helyreáll. Mivel a hasmenés alatt és közvetlenül utána sokaknak gondot okoz a tejtermékek laktóz tartalmának emésztése, helyettük joghurt fogyasztása ajánlott. Ezekben kevesebb a laktóz, és az élőflórás változatok probiotikum tartalmuknak köszönhetően segítik és gyorsítják a hasmenésből való felgyógyulás folyamatát azáltal, hogy segítik az emésztést, a vitamin-és tápanyag felszívódást, gátolják a kóros mikrobák növekedését, illetve az antibiotikum használat után gyakori gombás fertőzésekkel is felveszik a harcot.

A tejtermékek fogyasztásánál azonban hatékonyabban alkalmazhatók a probiotikus étrendkiegészítők, amelyek fogyasztásával gyorsan helyreállítható az egyensúlyából kibillent bélflóra.


close