Mindig kell csillapítani a hasmenést?

A hasmenés a szokásosnál gyakoribb (naponta több mint három alkalommal történő) laza, vizes székletürítést jelent.

Az alábbiakból megtudhatja, meddig nincs szükség a hasmenés csillapítására, és milyen feltételek okozhatnak hasmenést.

A legtöbb esetben a váratlanul jelentkező hasmenést nem szükséges kezelni. A szervezet olykor hasmenéssel reagál fertőzésekre, így szabadul meg a méreganyagoktól vagy kórokozóktól, és miután ez megtörténik, a bélműködés visszatér a régi kerékvágásba. Azonban ha a hasmenés tovább tart néhány napnál, akkor nagyobb probléma áll a háttérben, és javasolt orvoshoz fordulni.

Folyadékpótlás, probiotikumok

Az elvesztett folyadék és elektrolitok pótlása a kezelés alapját jelenti. A hasmenés során elvesztett folyadék- és sómennyiség pótlása nagyon fontos, ehhez elegendő mennyiségű vizet, gyümölcslevet vagy húslevest kell fogyasztani. Ha a folyadék miatt felfordul a gyomrunk vagy hasmenést okoz, akkor az orvos javasolhat intravénás folyadékpótlást.

A víz nagyszerű folyadékpótló, azonban nem tartalmazza a szükséges sókat és ásványi anyagokat. A szervezet folyadék- és ásványianyag-szintjének megzavarása felborítja az elektrolit-egyensúlyt, amely súlyos lehet. A hasmenés kezelése tehát az elvesztett folyadék és ásványi sók pótlásából áll, ezeket probiotikumokkal javasolt kiegészíteni.

Antibiotikum adása csak bizonyos esetekben szükséges

A paraziták vagy baktériumok által okozott hasmenést antibiotikumokkal kezelhetik. Antibiotikumos kezelés indokolt, ha a székletvizsgálat bakteriális eredetet igazol, illetve a laborvizsgálatok alapján a hasmenés hátterében baktérium feltételezhető. Ha a hasmenést vírus okozza, akkor az antibiotikumok hatástalanok, ez gyakoribb, mint baktériumok okozta hasmenés.

A fertőzéses eredetű hasmenésekben hasmenés elleni szer adása nem segíti elő a gyors gyógyulást, mert nem tud a kórokozó vagy a toxin kiürülni a bélrendszerből.

Nem fertőzéses okok miatt kialakult hasmenés

A krónikus hasmenés oka lehet például pajzsmirigy túlműködés, irritábilis bél szindróma, gyulladásos bélbetegség, étel intolerancia reakció, stressz, stb., ilyen esetekben az alapbetegség kezelése mellett hasmenés elleni szerek adására is szükség lehet.

Értelemszerűen a folyadék és az ionok pótlása itt is alapvető, illetve a bélflóra probiotikus törzseinek pótlása is fontos.

Ha antibiotikum szedése okozta a hasmenést, akkor az orvos módosíthatja a kezelési tervet azáltal, hogy csökkenti a gyógyszer mennyiségét, vagy másik gyógyszert javasol, illetve probiotikummal javasolt az antibiotikum adását kiegészíteni már a kúra elejétől.


close