Hányinger, hasmenés

Hányinger és hasmenés jelentkezése esetén a leggyakrabban vírusos fertőzés a kiváltó tényező, emellett azonban más okok is előfordulhatnak. Mi állhat még a háttérben?

A hányingert és hasmenést – a vírusos fertőzés mellett – okozhatja ételmérgezés, a stressz, de az IBS, azaz irritábilis bél szindróma részjelenségei is lehetnek a kiváltó tényezők. Előfordulhat hasmenés és hányinger gyógyszer-mellékhatásként, de akár cukorbetegeknél is tapasztalhatjuk e két tünet együttes előfordulását.

Ha ilyen jelenséget észlel, először érdemes áttekinteni a kísérő tüneteket, például előfordul-e a környezetben másoknál, kíséri-e hőemelkedés, láz, esetleg kiütés, ez esetben inkább fertőző ágens a valószínű. Ha valamilyen étkezéshez, esetleg konkrét ételhez köthető, akkor ételmérgezés, ételintolerancia állhat a háttérben.

Ha ilyet tapasztal, akkor kis kortyokban fogyasszon folyadékot, ne igyon cukrozott, szénsavval dúsított italokat, a rá következő napban napban diétázzon, fogyasszon kímélő ételeket.

Amennyiben 24 óra elteltével is fellépnek ezen problémák, orvoshoz kell fordulni. Rögtön keressen fel orvost, ha vért lát a székletben, akár friss, akár nem friss vérről legyen is szó. Ha nem lehet lázát csillapítani, vagy 24 óra múlva is fennáll a láz, illetve ha a hasi fájdalom folyamatossá válik vagy rosszabbra fordul, úgyszintén orvoshoz kell menni.


close