Bélflóra és a kemoterápia

Kemoterápiás kezelés során nem csupán a rákos sejtek pusztulnak el, de a szervezet egészséges működése szempontjából elengedhetetlen bélbaktériumok közössége is kárt szenved. Egészségünk szempontjából fontos, hogy bélflóránk egyensúlyát helyrebillentsük.

Néhány gyógyászati módszer a szőnyegbombázáshoz hasonló módon végez a kórokozókkal, nem kímélve a szervezet működéséhez elengedhetetlen, „jó” baktériumokat sem.

Bélflóránk kényes egyensúlyát kibillenti a stressz és a helytelen táplálkozás, de az antibiotikumos, a kemoterápiás vagy a radiológiai kezelés sem tesz jót. Ennek következményeként a káros baktériumok elszaporodnak a jótékonyak rovására, ami persze további betegségekhez vezet.

A kemoterápia a bélflórát is pusztítja

Kemoterápiás kezelés során a beteget úgynevezett citosztatikumokkal, vagyis daganatellenes szerekkel kezelik azzal a céllal, hogy a rákos sejteket megöljék, illetve szaporodásukat gátolják. A sugárkezeléstől eltérően a kemoterápiás gyógyszerek a test egészében fejtik ki hatásukat, így azokat a sejteket is el tudják pusztítani, amelyeket műtéti vagy a radioterápiás úton nem érhetnek el. Viszont a kemoterápia olyan helyen is pusztítást végez, amely nem érintett a daganattól, például a beteg bélflórájában. A bélflóra apró baktériumok stabil közössége, melyek elengedhetetlenek a megfelelő emésztéshez, illetve immunrendszerünk működését is befolyásolják.

Hasznos baktériumok újbóli betelepülése

Ha a bélflóra egyensúlya kibillen, bizonyos baktériumok túlsúlyba kerülnek. Probiotikumokkal, illetve a megfelelő élelmiszerek fogyasztásával az eltűnt baktériumtörzseket vissza kell telepítenünk ahhoz, hogy a bélflóra optimális működése helyreálljon. A natúr joghurtok és más tejtermékek hozzájárulhatnak a hasznos baktériumok újbóli megtelepedéséhez.

Gyomorproblémák a kemoterápia során

Többféle gyomorprobléma is jelentkezik a betegnél kemoterápiás kezelése alatt. Általános az étvágytalanság, émelygés, hányinger és hasmenés, ami a szervezet kiszáradásához vezethet. A bélflóra helyrehozatalához szükséges élelmiszerek mellett sok folyadékot kell fogyasztani, illetve a rostban gazdag élelmiszerek is javasoltak, melyek tisztítják a beleket.


close