A stressz is okozhat hasmenést

A stressz gyakran okoz hasmenést, ami súlyos esetben állandósulhat, vagy széklet inkontinenciát okozhat. Leggyakoribb kiváltó okok a drasztikus változások, mint válás, halál, új munkahely vagy fontos vizsga.

Stressz esetén a szimpatikus idegrendszer felkészíti a testet a harcra vagy menekülésre, nő a pulzus és vérnyomás, csökken a zsigeri vérellátás. Ugyanakkor a stressz a vagus- és kismedencei (paraszimpatikus) idegeket is ingerli, melyek ösztönzik a bélmozgást, hasmenést okozva. Ilyenkor a szimpatikus idegek izgalma a belső anális zárógyűrű ellazulását okozhatja, így vezetve akaratlan székletürítéshez.

Megelőzés

Ha folyamatosan tapasztal hasmenést stresszes helyzetekben, segíthet, ha előre elképzel több stresszhelyzetet és végiggondolja, mi rájuk a megfelelő reakció. Mielőtt elvállalna egy komoly feladatot, gondolja végig, tudja-e azt határidőre teljesíteni.

Ha nem, ne vállalja el! Ha igen, készítsen napi tervet, és tartsa magát ahhoz! Amennyiben ez önmagában nem célravezető, pszichológus segítségét kérje. Átmenetileg hasfogó alkalmazása is segíthet.

Stressz hasmenés esetén se feledkezzen meg a folyadékpótlásról!


close