Hasmenés – a bélflóra visszaállítása

A hasmenés során felborulhat az egészséges emésztéshez szükséges bélflóra egyensúlya. Hogyan szüntethetők meg a kellemetlen hasi tünetek, és hogyan állítható helyre a sérült bélflóra?

Az emberi bélrendszerben több mint 400 fajta baktérium él, és a széklet szárazanyag tartalmának kb. 30-50%-t is baktériumok teszik ki. Az egészséges bélflóra fontos a széklet képződéshez, az immunitás fenntartásához, a nélkülözhetetlen vitaminok szintetizálásához. Hasmenés során a bélflóra egyensúlya, a jó és rossz baktériumok aránya felborul, további betegségekhez vezető diszbakteriózis alakul ki. A bélflóra visszaállítása éppen ezért nélkülözhetetlen. Különösen igaz ez a gyermekek és idősek esetében, akik immunrendszere különben is sérülékenyebb.

Az úgynevezett jó baktériumok – probiotikumok – jelenléte nélkülözhetetlen a belek egészsége szempontjából. Ilyenek például a Lactobacillus acidophilius és a Lactobacillus bifidus, melyek megakadályozhatják a betegségeket okozó baktériumok túlszaporodását. Életmódja és a táplálkozási szokásainak megváltoztatásával visszaállíthatja a bélflóra egészségét.

Fogyasszon rostot

Gasztroenterológusok ajánlása szerint napi 25-35 gramm rostra van szükségünk ahhoz, hogy helyreállítsuk, illetve megőrizzük a jó baktériumok számát a bélben. Fogyasszon minél több zöldséget, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű gabonából készült terméket.

Alacsony zsírtartalmú diéta

Diétája során fogyasszon alacsony zsírtartalmú ételeket! A túl sok zsír megzavarja a bélflórát, ezért a napi kalória-bevitel maximum 30%-át tegye ki ez az energiaforrás, s emellett lehetőleg olyan telítetlen zsírsavakból álljon, mint például az olívaolaj.

Limitálja az antibiotikum-bevitelt

Az antibiotikum nem csak a szervezet számára káros baktériumokat öli meg, de a bélben élő jó baktériumokat is. A jó baktériumok számának csökkenése segíti a káros baktériumok szaporodását, növekedését, mely a belek irritációját, fertőzését okozhatja, illetve egyéb betegségekhez vezethet.

Probiotikumok

Probiotikumok fogyasztásával visszaállíthatja a bélflóra egészségét, javíthatja emésztését, segítheti a fertőzések okozta akut hasmenés elleni harcot. A probiotikumok természetes forrásai az élőflórás joghurtok, fermentált tejtermékek, savanyú káposzta, de étrend-kiegészítő formában is kaphatók.

A probiotikumot mindig étkezés előtt vegye be. Mindenképpen beszéljen orvosával, mielőtt probiotikum szedésébe kezdene, ő segíthet a megfelelő készítmény kiválasztásában, adagjának meghatározásában.


close