Hashajtók rendszeres használatának veszélyei

A hashajtók rendszeres használata számos veszélyt jelent a szervezetre, s ez különösen aggasztó manapság, mikor egyre többen tévesen így próbálnak megszabadulni a fölösleges kilóiktól.

A hashajtók a vastagbélben található idegvégződéseket stimulálják, s mivel az elfogyasztott élelmiszer feldolgozása szinte teljes egészében a vékonybélben történik, a hashajtók nem tudják befolyásolni a felszívódó kalóriamennyiséget. A hashajtó hatására történő súlyvesztés általában csak a vastagbélből elvont víz, ásványi anyagok, elektrolitok súlya.

A hashajtók rendszeres használata számos szervet súlyosan károsíthat.

Rövid távú hatások

  • Hasi görcs
  • gázosodás
  • puffadás
  • hányinger és
  • hasmenés.

Vastagbél károsodás, függőség

A hashajtó a vastagbél idegvégződéseit stimulálja, ám rendszeres használattal a vastagbél toleránssá válhat a mesterséges stimulációra. Ilyenkor egyre nagyobb mennyiségű hashajtóra van szükség ugyanazon hatás eléréséhez, csökken a belek izomtónusa, és a széklet is véressé válhat. Szélsőséges esetben a beteg elveszítheti azon képességét, hogy hashajtó nélkül tudjon székletet üríteni.

A rendszeresen hashajtót használók körében jelentősen nagyobb az irritábilis bél szindróma, székrekedés, és az általános fertőzések előfordulása.

Kiszáradás

Mivel a hashajtó hatására elvesztett testtömeg szinte teljes egészében a szervezetből kihajtott víz súlya, annak gyors pótlása nélkül a hashajtó kiszáradást okoz. Súlyos kiszáradás esetén fennáll a remegés, izomgörcsök, ájulás, homályos látás, vesekárosodás, szívleállás kockázata, ami akár halált is okozhat.

Elektrolit-háztartás zavara

A kiszáradás felborítja a szervezet elektrolit-egyensúlyát. A nátrium, kálium, magnézium és foszfor olyan elektrolitok és ásványi anyagok, melyeknek nagyon egyedi összetételben kell jelen lenniük a szervezetben annak megfelelő működéséhez. Az elektrolitok szabályozzák az idegek és izmok olyan alapvető folyamatait, mint az izomösszehúzódás, így a szívműködést is. Kiszáradáskor jelentősen csökken a szervezet kálium- és nátrium tartalma, ami izomgyengeséget, szabálytalan szívverést okoz.

Leszokás a rendszeres használat

A rendszeres hashajtó használat és az ezzel összefüggő táplálkozási zavar leküzdésében számos szakember (háziorvos, pszichológus, pszichiáter, dietetikus) tud segíteni, ám emellett fontos a család és a közeli barátok támogatása is.


close