Hasmenés gyermekek esetében

Gyermekek esetében gyakoriak a hasmenéssel, hasfájással járó fertőzések. Ez azért veszélyes, mert a kisgyermekek és csecsemők nagyon gyorsan kiszáradnak.

Az alábbiakban a gyermekeknél előforduló hasmenés lehetséges okairól, a hasmenés mellett jelentkező tünetekről és kezelési lehetőségekről tájékozódhat.

A hasmenés okai gyermekeknél

A hasmenés bármely életkorú gyermeknél lehet vészes, ám általában gyakoribb és problémásabb a csecsemőknél és kisgyermekeknél, mivel számos olyan fertőzésnek vannak kitéve, mely ellen még nincs immunitásuk. A gyermekek hasmenésének leggyakoribb oka parazita-, baktérium-, vagy vírusfertőzés, különösen a rotavírus gyakori.

Másik gyakori oka gyermekek esetében a hasmenésnek a túlzott gyümölcslé- vagy cukros üdítő fogyasztás. Ilyenkor a gyermek emésztőrendszer túlterheltté válik a folyadék és annak cukortartalma által, ami hasmenést okoz. Megelőzhető a cukor tartalmú élelmiszerek fogyasztásának korlátozásával.

A gyermekek hasmenésének egyéb okai közé tartozik bizonyos élelmiszerekre való érzékenység (pl. tejcukor-érzékenység, lisztérzékenység), gyulladásos bélbetegség, de jelentkezhet antibiotikum mellékhatásaként is.

Hasmenés tünetei gyermekeknél

Gyermekek esetén a hasmenés (laza, vizes, nyúlós széklet) a gyakori székletürítés mellett általában hasi fájdalommal, görcsökkel jelentkezik, de hányingerrel, hányással, étvágytalansággal is járhat, ami növeli a kiszáradás veszélyét. A csecsemők különösen gyorsan kiszáradhatnak, melynek jelei a következők:

  • kevés, sötét színű vizelet
  • szomjúság
  • kevés könny
  • száj- vagy bőrszárazság

Gyermekek hasmenésének kezelése

A kiszáradás elkerülése érdekében fontos a folyamatos folyadékpótlás. Ha Ön még szoptat, folytassa azt nyugodtan, hiszen az anyatej olyan elektrolitokat tartalmaz, melyek megakadályozzák a kiszáradást. Ha a gyermek tápszert kap, válasszon laktózmenteset!

Az egyévesnél idősebbek kaphatnak levest, teát, ásványvizet, de kerülni kell a cukros gyümölcslevet vagy szénsavas üdítőt, mert ezek súlyosbítják a tüneteket. A csapvízben nincs elegendő ásványi só, elektrolit a kiszáradás megakadályozására.

Ha a gyermeknek van étvágya, kapjon sós kekszet, pirítóst, banánt, rizst, almát, de kerülje a cukros vagy zsíros ételeket, tejtermékeket! Általában 3 nappal a hasmenés után vissza lehet térni a korábbi étrendre.

A hasmenés gyakran gyorsan magától is elmúlik, fertőzés okozta hasmenés esetén gyógyszeres kezelésre általában nincs szükség, de kérje ki orvosa véleményét. Ha a hasmenés 24 óra múlva is tart még, a széklet véres, vagy a gyermek lázas, a kiszáradás jeleit mutatja, aluszékony, merev a nyaka, több mint 8 órája erősen hány, esetleg valami mérgező anyagot nyelhetett le, azonnal hívja fel a gyerekorvost!


close