Bélflóra helyreállítása antibiotikum-kúra után

Az antibiotikumokat bakteriális fertőzések által okozott megbetegedések gyógyítására használják: az a feladatuk, hogy elpusztítsák a betegség kórokozóit, amit hatékonyan el is végeznek.

Baktériumölő képességük azonban nem csak a betegségért felelős baktériumokra terjed ki, hanem azokra a típusokra is, amelyek a szervezet egészséges működését támogatják, vagyis az antibiotikumok nem válogatnak, és a jótékony hatású (probiotikus) baktériumokat sem kímélik.

A bélflóra mintegy négy-ötszáz baktérium- és gombafajta közössége, és egészséges működése nagyon fontos a szervezet számára: a betegségeket kiváltó kórokozókkal szembeni védelmet szolgálja, hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez, csökkenti a gyulladáskeltő anyagok termelődését, míg nem kielégítő működése éppen ellenkező hatással van, és csak fokozza a valódi veszélyekkel szembeni fogékonyságot.

Bélflóra károsodásának jelei

A bélflóra károsodásának leggyakoribb jele a hasmenés, amelyet a statisztikák szerint az antibiotikumot szedő betegek mintegy fele megtapasztal – noha ennek előfordulása függ az alkalmazott antibiotikum típusától, illetve a paciens általános kondíciójától, életkorától, más egyéni jellemzőitől is.

Az általános egészség megóvása és a kellemetlen tünetek kivédése érdekében tanácsos tehát antibiotikum-kezelések mellet-után gondoskodni kell a bélflóra egészséges egyensúlyának helyreállításáról.

Probiotikummal az egészséges bélflóráért

Ma már széles körben elérhetők olyan probiotikus készítmények, amelyek eredményesen ellensúlyozzák az antibiotikum-kúrák kedvezőtlen következményeit. A probiotikumok segítségével újratelepíthetők a bélflóra nélkülözhetetlen mikroorganizmusai, így visszaállítható a kiegyensúlyozott működés. Már néhány napos probiotikum-kúra elegendő lehet, és az ilyen készítményt érdemes már az antibiotikum mellett szedni, hogy megelőzzük a problémát.


close