Bélflóra összetétele, szerepe

Az emberek többsége általában meglepődik, mikor először szembesül azzal, hogy milyen gazdagon burjánzó élet is van a bélrendszerében.

A belekben lévő mikroorganizmusok, amiket összességében bélflórának nevezünk, lényeges szerepet játszanak abban, hogy emésztőrendszerünk egészségesen működjön, és kapcsolatban vannak az anyagcserével, így például az elhízással is.

A kutatások szerint a belekben mintegy 100 trillió baktériumsejt található, amik összesen 1000 különböző fajhoz tartoznak. Bár személyenként változó az összetételük, egyes „alap” baktériumok minden ember szervezetében megtalálhatók.

Bélflóra összetételének alakulása

Noha a bélflóra már a magzati korban kialakul, az évek múltával összetétele változhat. Erre a folyamatra az életkor, a táplálkozás, a környezet, valamint a gyógyszerek és az étrend-kiegészítők mind hatással lehetnek. Ismert tény, hogy az olyan bajoknál, mint a gyulladásos bélbetegségben vagy az irritábilis bél szindrómában szenvedő emberek bélflórája különbséget mutat az egészséges emberek beleiben található baktériumokéval, de az, hogy ez a betegségek okának vagy okozatának számít, máig nem tisztázott. Hasonló a helyzet a testtömeggel is, amiről már szintén bebizonyították, hogy kapcsolatban áll a bélflórával.

Bélflóra szerepe

A bélflóra elsődleges feladata, hogy segítse, megfelelően működtesse az emésztést, de az immunrendszerre is hatással van. Ugyanis a szervezet védekezőképességért felelős immunszövetek legnagyobb és legösszetettebb része a bélben található. Ha a bélflóra úgy végzi a dolgát, ahogy kell, a szervezet sokkal hatékonyabban reagál a külső támadásra.

Bélflóra és a probiotikumok

Viszonylag új kutatási ágnak számít az egészségre jótékony hatást gyakorló élő mikroorganizmusok, azaz a probiotikumok vizsgálata. Nagy a valószínűsége, hogy a probiotikumok a bélflóra funkciójára és nem összetételére vannak hatással, de a témában további kutatásokra van szükség, hogy hatásmechanizmusukat pontosan megismerjék.

Az viszont biztos, hogy az antibiotikumok nincsenek jó hatással a beleinkre, szedésük után gyakorta fordul elő hasmenés a bélflóra működési zavarának köszönhetően.

Ajánlott cikkünk ebben a témában: Hasmenés és bélflóra


close