Hasmenés és ételallergia

A különböző ételallergiák jellegzetes tünete a hasmenés, melyet esetenként fájdalmas hasi görcsök is kísérhetnek. A legtöbb esetben az allergiát kiváltó étel elhagyásával a hasmenés is megszűnik.

Hasmenésről akkor beszélhetünk, ha valakinek naponta háromnál többször van széklete, és az a megszokottnál hígabb, a víztartalma magasabb. A hasmenés meglehetősen gyakori tünet, különösen gyermekeknél, és rendkívül sokféle ok állhat a hátterében.

Ezek egyike az ételallergia, vagyis a szervezet fokozott immunreakciója valamilyen ételben található összetevőre vagy vegyületre.

A leggyakoribb hasmenést kiváltó ételek

A hasmenést kiváltó ételek között a leggyakrabban a tejet vagy a tejtermékeket találhatjuk meg, de hasmenést okozhatnak bizonyos gyümölcsök (például az alma vagy a szilva is). Az előbbi esetben a tejcukor, míg az utóbbiban a gyümölcscukor, vagyis a fruktóz okozza a szervezet fokozott immunreakcióját. Allergiás reakciót okozhatnak az olajos magvak (főként a dió, a mandula), a halak és tengeri herkentyűk, a tojás, a szója, illetve a gabonafélék, de előfordulhat, hogy bizonyos gyakori adalékanyagokra allergiás valaki.

Hasmenés már kis mennyiségű ételtől is

Amennyiben valamilyen ételallergia okozza a hasmenést, azt már rendkívül kis mennyiségű étel is kiválthatja. Az ételallergiához meglehetősen hasonlít az ételintolerancia, ám ez fokozatosan alakul ki, és gyakran csak akkor okoz problémákat, ha túl sokat eszünk egy bizonyos ételből vagy éppen túl gyakran fogyasztjuk az adott ételt. Mindkét esetben a hasmenést hasfájás, hányinger kísérheti, de jelentkezhet kísérő tünetként az ételintoleranciánál például puffadás vagy fokozott gázképződés, míg az ételallergiánál bőrkiütések vagy viszketés is.

Ételallergia kivizsgálása

Azt, hogy milyen élelmiszerek okoznak valakinél allergiás, túlérzékenységi reakciót, általában vérvizsgálattal vagy kilégzéses vizsgálattal állapítható meg. Az ételallergia miatt kialakuló hasmenés általában rövid időn belül elmúlik, de megelőzni még egyszerűbb, hiszen amennyiben a szervezetünk nem találkozik az adott élelmiszerrel, fokozott immunreakció sem alakul ki.
Az egyik leggyakoribb esetben, mikor a hasmenést a tejcukor váltja ki, ennek hátterében a laktázenzim hiánya áll, ám ezt az enzimet tablettával meglehetősen könnyen lehet pótolni.


close