Ételmérgezés

Az ételmérgezés (vagy ételfertőzés) olyan megbetegedés elnevezése, amelyet az elfogyasztott élelmiszerben levő baktériumok, vírusok, méreganyagok okoznak.

Ételmérgezés gyanúja általában akkor merül fel, ha azonos ételt fogyasztó emberek közül közel azonos időben többen hasonló tünetekkel megbetegszenek.

Gyanakodni lehet akkor is, ha az étel fogyasztásakor szokatlan ízű, szagú, jellegű volt. Gombafogyasztás utáni hányás, hasmenés, esetleg tudatzavar jelentkezését mindig gyanúsnak kell tartani, és azonnal orvoshoz kell fordulni.

Ételmérgezés kialakulása

Ételmérgezés akkor alakul ki, ha baktériumokkal szennyezett vagy a szervezet számára mérgező anyagot tartalmazó ételt fogyasztasz. Ezen belül három típus különböztethető meg.

Ételmérgezés biológiai okból

Biológiai szennyeződésről van szó akkor, ha az ételbe kórokozók (baktériumok, vírusok, gombák, paraziták) kerülnek, ám ez nem látszik rajta.

Ételmérgezés kémiai okból

A kémiai szennyeződésről például a nehézfémet tartalmazó tengeri halak esetében beszélünk, illetve akkor, ha a gyümölcsről vagy zöldségről nem távolították el megfelelően a növényvédő szert. Létezik fizikai szennyeződés is, ekkor különböző nem odavaló anyagok, például csontok és tollak vannak jelen az ételen.

A legveszélyesebbek azok a tojástartalmú, valamint húst tartalmazó ételek, amelyek egyáltalán nem, vagy nem eléggé vannak átsütve, átfőzve és nem tartják be a higiénés szabályokat vagy nem megfelelő a kezelés-tárolás. Ilyenek a tojáskrémes, tojáshabos sütemények, madártej, tojásos galuska, vagdalt hús, hamburger, tatár beefsteak, rakott, töltött ételek, majonézes saláták, illetve a nagy-darabban egyben sütött húsok.

Bármilyen étel veszélyes lehet azonban, amely szennyeződhetett, és ezt követően nincs átsütve, megfőzve. Veszélyesek még az ételmaradékok is, ha nem forrósítjuk át fogyasztás előtt. A fertőzést okozhatja az ételt készítő ember is. Hasmenés, hányás, láz tüneteivel, bőrgyulladással ételkészítést nem szabad végezni, egyébként is be kell tartani az ételkészítés szigorú higiénés szabályait.

Ételmérgezés tünetei

Az ételmérgezés leggyakoribb tünetei a hányinger, hányás, hasmenés, hasi görcsök, általános rosszullét, esetenként láz. Ételmérgezés tünetei lehetnek ritka esetekben az eszméletvesztés, kettős látás, nyálfolyás, görcsök, izombénulások, tudatzavar is. A tünetek általában az étel elfogyasztását követően fél órától 48 óráig jelentkeznek, de néha ennél hosszabb lappangási idő is előfordul.

Az ételmérgezést könnyen össze lehet téveszteni a gyomorrontással, biztosan megkülönböztetni csak szakember tudja. Ezért, ha az alább tünetegyüttessel találkozol, mindenképpen keresd fel az orvost, ugyanis az ételmérgezésnek komoly következményei is lehetnek.

További, ajánlott tartalom: Ételmérgezés utáni diéta


close