Pajzsmirigybetegségek és hasmenés

A pajzsmirigyünk az endokrin szervrendszer része, a trijód-tironint és a tiroxint termeli, melyeknek nagy szerepe van az anyagcserében, kihatnak a szív-és érrendszer, a bőr, a szaporító szervrendszer, az emésztőszerv-rendszer, stb. működésére. A pajzsmirigy hormontermelését a TSH (thyroidea stimuláló hormon) szabályozza, melyet az agyalapi mirigy termel. Az agyalapi mirigy működésére a hypothalamus által termelt TRH (thyrortopinreleasing hormon) van hatással.

A következőkben a hasmenés egyes típusairól olvashat, különös tekintettel a pajzsmirigy túlműködés okozta hasmenésre.

A hasmenés definíciója

Hasmenésről akkor beszélünk, ha naponta három alkalomnál többször jelentkezik székletürítés, illetve a széklet nagy folyadéktartalmú, nem formált.

A hasmenés okai

A hasmenés lehet akut, krónikus, illetve visszatérően jelentkező is. Az akut hasmenés oka lehet fertőzés, allergiás kórképek, irritáló ágensek, gyógyszerek mellékhatása, stb. A krónikus hasmenés esetében is számos ok jön szóba kiváltó okként, ide tartozik szintén a kórokozók hatása, a gyógyszer-mellékhatás, vagy allergia. Szintén a krónikus hasmenés okai között kell megemlíteni az irritábilis bél szindrómát, a lisztérzékenységet, a tejcukor-intoleranciát, az epekövességet, a bélrendszeri daganatos betegségeket, stb.

A pajzsmirigy és a gyomor-bélrendszer

A pajzsmirigy működése igen nagy hatást gyakorol a gyomor-bélrendszer működésére: a pajzsmirigy normál működése a gyomor-bélrendszer normális működésének egyik előfeltétele. Ha a pajzsmirigy funkciója elégtelen, székrekedés jelentkezik, ezzel szemben a pajzsmirigy túlműködése esetében pedig hasmenés alakulhat ki a fokozott bélmotilitás miatt.

Értelemszerűen a pajzsmirigy hormonok adása esetében is, ha a beteg nagyobb dózist kap a szükségesnél, hasmenés jelentkezhet. A pajzsmirigy alulműködése esetében a hormon szubsztitúciójáravan szükség.

A krónikus hasmenés kivizsgálása

A krónikus hasmenés esetében már a kivizsgálás elején felmerülhet a vizsgáló orvosban a pajzsmirigy-túlműködés lehetősége, ha egyéb klinikai tünetek (szapora szívdobogás, izgatottság, izzadás, fogyás stb.) is jelentkeznek, vagy ha a beteg pajzsmirigyhormont tartalmazó gyógyszer szed.

Más esetekben részletes kivizsgálás eredménye a kiváltó ok azonosítása.


close