Szalmonella hordozás

Orvos válaszol rovat
Kisfiam két éves. Első szülinapján szalmonella fertőzést kapott. Azt követően 5 és 10 hónappal később is ellenőrizték a székletét, mindkét esetben negatív volt. Majd e hónapban újból szalmonella fertőzést kapott.

A két fertőzés között az általános állapota jó volt, de a széklete végig lágyabb volt. Ezért laktózmentes diétán vagyunk, ami picit javít a székletén.

Orvosunk azt feltételezi hogy a szalmonella egy éven keresztül a szervezetében lehetett. Másik lehetőség, hogy az amúgy is gyenge gyomra elkapta újból a fertőzést. Kérdésem, hogy miként tudnánk végleg kiirtani a fertőzést? Nem káros-e egy 2 éves szervezetre, hogy már 2 alkalommal szalmonellája volt?

Mindkét esetben Sumetrolin antibiotikumot kapott illetve néhány napja az orvosa egy Ciprofloaxin nevű szert kezdett el adatni velem a kisfiamnak. Várom tanácsát mert nagyon el vagyok keseredve. A kisfiam 90 cm magas, 12.20 kg testsúlyú.
2011. 07. 09. | 15:34

Kedves Kérdező!

A kórokozó tartós szervezetben maradása előfordulhat a bélrendszerben, és ezt tünetmentes hordozásnak nevezzük.

A betegséget csak abban az esetben szoktuk antibiotikummal kezelni, ha súlyos kiszáradás, elhúzódó magas láz áll fenn tartósan. Egyébként az antibiotikum a kórokozó hordozás veszélyét fokozza, azaz gyakrabban fordul elő hordozás, ha előtte a beteg antibiotikumot szed, annak ellenére, hogy nem mutatta ki a széklet vizsgálat.

Valójában érdemes lenne megnézni a gyermek immunrendszerét, nincs-e egy immungyengesége. A bélflóra-visszaállító kezelés hasznos lehet.

Orvosszakértő 2011. 07. 12. | 13:47
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close