Probiotikumok szerepe a hasmenés kezelésében

A probiotikumok az elmúlt évtizedekben számos klinikai vizsgálat célpontjai voltak. Kiderült, hogy a bélrendszer – pontosabban a vastagbél – probiotikum törzsei elengedhetetlenek a bélrendszer egészségének megőrzésében, sőt ezen kívül fontos szerepet töltenek be az immunrendszer működésében is, hiszen számos baktérium ellen a bélrendszeri baktériumok segítségével indítható immunválasz.

Az alábbiakban a hasmenés okairól, és a hasmenés esetén alkalmazott probiotikum-kúráról mint kezelési módszerről olvashat.
A probiotikumok több jótékony baktériumtörzset foglalnak magukba, ide tartoznak a Lactobacillus törzsek és a Bifidobaktériumok. A Lactobacillusok tejsavat termelnek, melynek hatására a patogén gombák és baktériumok nem tudnak elszaporodni. Ha a normál probiotikum-flóra sérül, hasmenés, hasfájás, haspuffadás és egyéb kellemetlen tünetek jelentkezhetnek.

Az antibiotikumok és a hasmenés

A hasmenések gyakori okai között szerepel az antibiotikum szedés. Az antibiotikumok nemcsak a kártékony patogén baktériumok ellen veszik fel a harcot, hanem a bélrendszer jótékony baktériumait is elpusztítják, ennek következtében hasmenés, haspuffadás, rossz közérzet jelentkezhet. A panaszok megelőzése és kezelése egyszerű, érdemes már az antibiotikum-kúra alatt probiotikumot is adni, persze odafigyelve arra, hogy a két szer bevétele ne egyszerre történjen, hanem minimum 2-3 órás különbséggel.

További cikkünk erről a témáról: Bélflóra helyreállítása antibiotikum-kúra után

A fertőzések okozta hasmenés

A bélrendszerben leggyakrabban vírusok okoznak fertőzéses hasmenést, de akár baktériumok, protozoonok is okozhatnak ilyen panaszokat. A kezelés a vírusfertőzéses esetekben a folyadék és az elvesztett ionok pótlásából áll, melyet érdemes kiegészíteni probiotikumok adásával, hiszen a bélflóra is sérül a fertőzés következtében, és ha a normál bélflóra gyorsan felépül, akkor a gyógyulás is gyorsabb. A probiotikumokat ilyen esetben ajánlott kúraszerűen alkalmazni. Bakteriális fertőzések során antibiotikum használatára lehet szükség. Antibiotikumos kezelés indokolt, ha a székletvizsgálat bakteriális eredetet igazol, illetve a laborvizsgálatok alapján a hasmenés hátterében baktérium feltételezhető. Vírusfertőzés esetében az antibiotikumok adása nem indokolt.

A hasmenések egyéb okai között szerepel még az irritábilis bél szindróma, a pajzsmirigy túlműködés, a stressz, a lisztérzékenység, a tejcukor-intolerancia, gyulladásos bélbetegség stb. Ilyen esetekben az alapbetegség kezelése a legfontosabb, de a kezelés kiegészítése probiotikum adásával szintén jó választás, hiszen a bélflóra az alapbetegség következtében kisebb-nagyobb mértékben ezeknél a kórképeknél is károsodhat.


close