Cukorbetegség és hasmenés

A cukorbetegség incidenciája sajnos növekszik a civilizált társadalomban. A cukorbetegség típusai az egyes és a kettes típus, míg az egyes típusban az inzulintermelődés zavara dominál, addig a kettes típusban az inzulinelválasztás és az inzulinhatás zavaráról van szó.

A következő cikkben arról olvashat, hogy a cukorbetegség esetében milyen mechanizmus váltja ki az idegrendszeri károsodást, hogyan alakulhat ki ennek eredményeként hasmenés.

Az egyes típusú cukorbetegség kizárólagos terápiáját az inzulin adása jelenti, a kettes típusú cukorbetegség esetében az orális antidiabetikumok adása indokolt a terápia elindítása során (illetve léteznek már korszerű, nem inzulin tartalmú injekciós készítmények), majd ha nem sikerül a megfelelő anyagcsere-állapotot előidézni, akkor inzulin adása lesz szükséges.

A cukorbetegség számos szervrendszer működésére káros hatást gyakorol, ennek egyik része az idegrendszer károsodása, károsodhatnak a vegetatív idegrendszer elemei is, így a belső szervek idegrendszeri szabályozásában zavar léphet fel, ennek eredménye lehet például a lassú gyomorürülés, az ingadozó vérnyomás vagy épp a hasmenés.

Mi az a neuropathia?

A neuropáthia a perifériás idegeket érintő károsodás, mely valamilyen alapbetegséghez társul; ilyen lehet a cukorbetegség, egyes vesebetegségek, az alkoholizmus, autoimmun kórképek, toxikus hatások, stb. Ezek az idegek lehetnek érző, mozgató és vegetatív idegek is, ennek megfelelően károsodhat az érzékelés, a mozgás és a vegetatív szervek működése is.

A cukorbetegségben kialakuló neuropathia

A magas vércukorszint az idegeket ellátó ereket károsítja, illetve magának az idegnek a közvetlen károsodásában is szerepe van, mert annak anyagcseréjét rontja. A folyamat elején az idegrost hüvelye, majd maga az idegrost is károsodik. A bélrendszeri idegek szerkezet és ennek következtében működése is károsodik. A klinikai tünetek közé tartozik így a bélrendszer funkcionális zavara, melynek egyik tünet a hasmenés lehet.
Fontos megemlíteni, hogy cukorbetegség esetén az egyes cukorpótlók is okozhatnak hasmenést, ez ozmotikus hatás következtében alakul ki, nem az idegrendszeri károsodás miatt.

Hogyan előzhető meg a neuropathia következtében kialakuló hasmenés?

Az alapvető a szénhidrát-anyagcsere kontroll alatt tartása. Rendszeresen ellenőriztesse vércukor-szintjét, a HbA1C értékét, illetve a szervi károsodásokra utaló jeleket.

A korai felismerés nagyon sokat jelent a további károsodások megelőzésében. A rendszeres kontrollvizsgálatok időpontjáról kezelőorvosa tud pontos felvilágosítást adni.


close