Kiszáradás okai

A kiszáradás vagy más néven dehidratáció a szervezetben fennálló vízhiányt jelenti.
Első tünetei a szomjúságérzés és a sötét színű vizelet.

A kiszáradás következtében később jelentkezhet szédülés, fejfájás, fáradtság, illetve a kiszáradt ajkak, szemek is utalhatnak erre a kórképre.

A súlyos dehidratáció sürgős orvosi beavatkozást igényel, hiszen akár halálos is lehet. Ezért fontos, hogy már a korai figyelmeztető jeleket is vegyük észre magunkon vagy gyermekünkön.

Kevés folyadék és kánikula

A kiszáradás kialakulásának egyik módja, hogy nem viszünk be elég folyadékot a szervezetbe. Egy felnőtt szervezetnek napi 2-2,5 liter folyadékra van szüksége, nagy nyári kánikulák alatt ez a mennyiség megnövekszik, hiszen az izzadással sok vizet veszítünk. Ezért ha nagy a hőség, különösen figyeljünk a folyadék-utánpótlásra, hogy elkerüljük ezt az állapotot.

Kiszáradás hányás, hasmenés és vírusok miatt

Előfordulhat, hogy magunkhoz vesszük a megfelelő folyadékmennyiséget, azonban valamilyen oknál fogva a szervezet nem tudja ezt hasznosítani. Vannak olyan betegségek, amelyek vezethetnek kiszáradáshoz, ilyenek a különböző hányással és hasmenéssel járó gyomorbántalmak, illetve a lázzal járó vírusok is.

Kiszáradás betegségek és gyógyszerek miatt

A dehidratációt okozhatják olyan betegségek vagy állapotok is, amelyekre elsőre nem is gondolnánk. A diagnosztizálatlan cukorbetegség következtében megnő a vérben a glükózkoncentráció, amelytől a szervezet fokozott vizeletkiválasztással próbál megszabadulni, így vízhiányos állapot alakulhat ki.

Vannak gyógyszerek, amelyeknek mellékhatásai között megtalálhatjuk a vízhajtó hatást, de kiszáradás szempontjából veszélyesek a hányást, hasmenést okozó készítmények is. Az evészavarok közül az anorexia egyik legsúlyosabb szövődménye is lehet kiszáradás.


close