Kiszáradás jelei

A kiszáradás rendkívül veszélyes akár életveszélyes állapot is lehet, mely azonnali beavatkozást követel. A dehidratációra utaló jeleket mindenképpen komolyan kell venni, ilyenek lehetnek a szomjúságérzet, sápadtság, szédülés, lepedékes nyelv, a bőr rugalmasságának megváltozása. A kiszáradás leginkább a csecsemőkre és az idősebbekre jelent komoly veszélyt.

A kiszáradás legtöbbször hányás, illetve hasmenés után jelentkezik. Ilyenkor elengedhetetlen, hogy pótoljuk az elvesztett folyadékot. Érdemes először ivóvízzel próbálkozni, hiszen gyakran előfordulhat, hogy ekkor még fellép némi émelygés. Később azonban fontos, hogy az elvesztett sókat is pótoljuk. Ezért ajánlott gyümölcslé, különböző, könnyen emészthető levesek fogyasztása.

A kiszáradás jellegzetes tünete az ajkak kiszáradása, a szem beesettsége, kevés, sötétebb színű vizelet, kínzó szomjúság, a bőr kiszáradása, szédülés érzése. Ha ezeket a jeleket észleli, fontos, hogy azonnal kezelje a problémát. Gyermekeknél elég, ha gyakran, körülbelül negyedóránként megisznak egy pohár vizet. Ha idősebbeken vesszük észre a kiszáradás tüneteit, mindenekelőtt hívjunk orvost.


close