Szalmonella kezelése

A szalmonella kezelése nem minden esetben történik antibiotikummal. Általános terápiát kell alkalmazni. Hogy mit takar ez?

A salmonella speciesek olyan kiváltságos kórokozók, hogy okozhatnak nem gyulladásos és gyulladással járó fertőző hasmenést. A kórkép indulhat akár nem gyulladásos formával, majd a betegség súlyosbodásával a nyálkahártya gyulladttá válhat, és véres székletürítés indulhat.

A salmonella okozta fertőzéses hasmenést nem minden esetben kell antibiotikummal kezelni. A kórokozó szervezetben történő megjelenése nem tehető egyenlővé azzal, hogy antibiotikumot kell adni. Indokolatlan antibiotikum-kezeléssel ugyanis a beteg krónikus baktériumhordozóvá tehető.

Általános szempontok

A hasmenések általános terápiáját kell alkalmazni, ha a beteg lázas állapota néhány napon belül megszűnik, folyadék felvétele megfelelő, pótolható, és szájon át itathatóvá válik.

A folyadékháztartás rendezése, az elvesztett ionok, ásványi anyagok pótlása és a láz csökkentése, a bélflóra visszaállítása a legfontosabb feladat.

Speciális helyzetek: mikor kell antibiotikum kezelés?

Ha a beteg igen elesetté válik, lázas állapota elhúzódik, folyadékháztartása nehezen állítható helyre, ismert súlyosbító krónikus betegség, immunhiányos állapot, akkor antibiotikum kezelés indokolt. A salmonella fertőzés szisztémássá válhat, a kórokozó a véráramba jutva invazív fertőzést okozhat.

Ezekben az esetekben haladéktalanul vénás injekciós formában kell antibiotikummal kezelni a beteget. Az alkalmazott szerek közül az ampic..n, trimethoprim-sulfamethoxazole, fluorokinolonok (ciprofloxacin, moxifloxacin), harmadik generációs cephalosporinok (ceftriaxon) megfelelőek, de figyelembe kell venni egyes kórokozók antibiotikum érzékenységi viszonyait.


close