Tippek szalmonellafertőzés ellen

A szalmonella gyomor- és bélrendszeri panaszokat előidéző megbetegedés, amely fertőzött étel elfogyasztása után jelentkezik. Megelőzéséhez fokozott elővigyázatosságra van szükség, különösen nyáron.

Nézzük, mire érdemes figyelni, ha el szeretnénk kerülni a szalmonellafertőzést.

Lehetőleg friss tojást fogyasszunk, és ne készítsünk nyers tojást tartalmazó ételeket. A tojást kívülről is mossuk meg, minimum tíz percig főzzük, a tükörtojásnak mindkét oldalát süssük át.

Ha kétségünk van egy étterem megbízhatóságát illetően, ne fogyasszunk olyan ételeket, amelyekben nyers tojás van (például majonézt, tartármártást), vagy nincs jól átsütve a hús.

A hús- és halételeket süssük át alaposan. (A szalmonella 70 fok felett elpusztul.) A hús elkészítése után a kést és a vágódeszkát azonnal tisztítsuk le forró vízzel. (Jó, ha külön vágódeszkát használunk a húsok és halak felszeleteléséhez.)

Konyhai higiénia

Fokozottan ügyeljünk a konyhai higiéniára: alaposan mosogassuk el az edényeket és evőeszközöket forró vízzel, a hűtőszekrény legyen tiszta, mossunk alaposan kezet, mielőtt az ételhez nyúlunk. Konyhánk a tisztaság mellett szellőzzön jól, hiszen a kórokozók kedvelik a nedvességet. Használjuk a szagelszívót is, hogy a főzés közben keletkező gőzök is távozzanak.

A nyers ételeket és a készételeket tartsuk távol egymástól a hűtőszekrényben, hogy ne terjedhessenek át a kórokozók. A nyers élelmiszereket (tojást, húst, joghurtot, fagyit) tartsuk hidegen, amilyen gyorsan csak lehet, rakjuk hűtőbe.
A mélyhűtőből kivett húst ne hagyjuk a húslében állni, inkább szűrőben olvasszuk ki. Kerüljük a gyanús, sápatag színű felvágottakat a boltokban. Lejárt szavatosságú terméket semmiképpen ne együnk.


close