Hasmenés és folyadékfogyasztás

A hasmenés gyakori jelenség: okozhatja stressz, betegség, vagy ételmérgezés is. Az orvosok nem győzik hangsúlyozni, mennyire fontos a folyadékfogyasztás ebben az esetben. Miért kell fokozottan figyelni a folyadékpótlásra ilyenkor?

A hasmenésnek számtalan oka – ételmérgezés, stressz, vírusos, vagy bakteriális gyomor – vagy bélfertőzések, felszívódási vagy emésztési zavar, egyéb emésztőrendszert érintő betegségek, gyógyszerek mellékhatása – lehet.

A hosszan tartó hasmenés nagyon veszélyes, ezért érdemes már az első jeleknél diétás étrendet alkalmazni. Emellett nagyon fontos a folyadék pótlása is.

Fokozott folyadékbevitel

A hasmenés a szervezetünk só- és folyadékháztartását veszélyezteti leginkább. A legfontosabb tehát, hogy folyamatosan pótoljuk az elektrolit- és folyadékveszteséget, hiszen könnyen kiszáradást eredményezhet a tartós hasmenéses állapot. A kiszáradás veszélye elsősorban a gyerekeket és időseket fenyegeti.

A gyerekeknél a szervezet szabályozórendszerének teljesítménye még korlátozott, folyamatosan változik testük összetétele, így komolyabb veszélynek vannak kitéve. Idősebb embereknél az okoz gondot, hogy szervezetük víztartalma jóval kevesebb, illetve hogy csökken a szomjúságérzetük, sokkal ritkábban vesznek magukhoz folyadékot.

A hasmenés alatti diéta legfontosabb lépése tehát a megfelelő folyadékbevitel! A legjobb, ha ásványvizet, cukormentes teákat vagy gyógyteákat, esetleg limonádét fogyasztunk.

Ásványi sók pótlása

A második lépés, de hasonlóan lényeges a sók pótlása, mivel a szervezetből nemcsak a vitaminok ürülnek ki, hanem a magnézium és a kálium is. Éppen ezért fontos, hogy ezeket az ásványi anyagokat igyekezzünk idejében pótolni. Ezt megtehetjük a zöldség- vagy húslevesek erőteljesebb sózásával vagy otthon készített gyümölcslevek fogyasztásával, ugyanis ezekben sok a magnézium és a kálium is. Az ásványvíz nemcsak a folyadékbevitel miatt jó választás, hanem a benne lévő ásványi anyagok az elveszített szükségleteket is pótolják.

Figyeljünk oda arra is, hogy kíméljük az emésztőrendszerünket, ne fogyasszunk fűszeres, vagy zsíros ételeket, szorítkozzunk a legegyszerűbb élelmiszerekre.


close