Kiszáradás gyermekeknél

A kicsi testtömeg és a testben található kisebb vízkészletek miatt a gyerekeknél a kiszáradás lényegesen gyorsabban lép fel, mint a felnőtteknél.

A gyermekek kiszáradásának leggyakoribb oka a hányás, valamint a bizonyos vírus vagy bakteriális fertőzés következtében kialakuló hasmenés, amelyek leggyakrabban a gyomor és bélrendszer heveny fertőzései miatt alakulnak ki. A kiszáradás ennek szövődményeként jöhet létre.

Ezek a típusú emésztőrendszeri megbetegedések, általában az öt év alatti gyerekeket érintik.

Kiszáradás tünetei

A gyenge kiszáradás, illetve a testtömeg 1-2 százalékos vesztesége gyakran fejfájásként, ingerültségben és szorulásban jelenik meg. A súlyos kiszáradás olyan tünetekkel járhat, mint például a gyermek aluszékonysága, ragadós bőr vagy repedezett ajkak.

A kisgyerek vagy baba kiszáradásának további tünetei: keveset könnyezik sírás közben, vagy egyáltalán nem könnyezik, karikás a szeme, puha és mély felületek jelennek meg a baba fején (a kutacs beesik). Az is aggodalomra adhat okot, ha a babának hat órán át legalább egyszer nincs vizelete, a vizelete sötét színű, a bőre száraz, nyűgös, fáradt, letargikus, szédül.

Kisgyermek kiszáradásának kezelése

A szülőnek ilyenkor gondoskodnia kell a folyadékpótlásról, hiszen a gyermek sok vizet veszíthet a hasmenés és/vagy hányás következtében. Hasznos lehet, ha a gyermekkel negyedóránként megitattunk fél deciliter vizet.

A különböző színtelen folyadékok és cukor nélküli teák a legjobbak ilyen esetben. Az üdítőket jobb ilyenkor elhagyni, mivel a magas cukortartalom csak súlyosbítja a hasmenést, és még jobban kiszárítja, ahelyett, hogy hidratálná a szervezetet.

Amikor a gyermeknél a kiszáradás tünetei jelentkeznek, további pótlásra is szükség lehet elektrolitos folyadék formájában. A vízzel együtt a szervezetnek ezekre a sókra is szüksége van, hogy a különböző testfolyadékokban biztosítsa a megfelelő só-vízháztartás egyensúlyt.


close