Hasmenés kezelése

A hasmenés kezelésénél az első és legfontosabb teendő a diétázás. Mindenképp kerülni kell a tejtermékeket, a zsíros, sült, fűszeres ételeket, a szénsavas, rostos üdítőket.

A betegnek a hasmenés kezelésénél szabad főtt, párolt, könnyű fogásokat ennie, főtt rizst, krumplit; a gyümölcsök közül az alma és a banán jótékony hatású. A banán ugyanis kiváló káliumforrás, ezt a fontos iont pedig a szervezet a hasmenés során elveszíti.

A jól bevált pirítós, keksz is része lehet a hasmenés kezelésének, a diétának. A sok folyadék is nagyon fontos, de ez csak szénsavmentes ásványvíz, tea lehet. Rostos folyadék ilyenkor nem ajánlatos.

Elektrolit oldatokkal (gyógyszertárakban kapható) pótolható a szervezet számára fontos ionmennyiség (pl.: kálium, nátrium). Ha ezt nem issza a beteg, lehet próbálni cukros-sós teát. A só ugyanis csak a cukorral együtt szívódik fel a hasmenéses beteg szervezetében.

Jótékony hatásúak a probiotikumok is hasmenés kezelésekor. Ezek azért fontosak, mert a hasmenés során a hasznos baktériumok száma jócskán lecsökken a bélben, ezt segít visszapótolni.


close