Véres hasmenés

A véres hasmenés ijesztő jelenség, amelyet valóban komolyan kell venni mind az orvos, mind a beteg részéről, ugyanis akár rosszindulatú elváltozás is lehet a háttérben.

Egyes fertőző ágensek állhatnak a háttérben, ezért széklettenyésztés elvégzése indokolt, például az Escherichia coli enterohaemorrhagiás törzse okozhat véres hasmenést, ezen kívül salmonellosisban, Campylobacter, Shigella, stb. fertőzésben is látható.

A véres hasmenés jelentkezhet gyulladásos bélbetegségekben, úgymint colitis ulcerosában és Crohn-betegségben. A vérzést hasi görcsök kísérik, diagnózisát a vastagbéltükrözés során elvégzett szövettani vizsgálat jelenti. Ha gyanú van ezen gyulladásos bélbetegségek valamelyikére, elsőként akkor is széklettenyésztést kell végezni.

A vastagbél daganatai is jelentkezhetnek véres széklet, ezen belül véres hasmenés formájában. A leszálló vastagbél daganataira jellegzetes a hasmenés és a székrekedés váltakozása, ugyanis a bél lumenét szűkítő daganat akadályozza a széklet távozását, így székrekedést vált ki, majd a pangó béltartalom felhígul, s így már át tud haladni, és heveny hasmenés formájában kiürül.

A vastagbélrák szűrésére alkalmazott a három különböző alkalommal a székletből elvégzett székletvér-teszt, de ennek érzékenysége nem 100%-os, a teljes biztonsággal elvégzett szűrés az andoszkópia.


close