Hasmenés és colitis ulcerosa

A colitis ulcerosa, azaz a fekélyes vastagbélgyulladás a vastagbél krónikus betegsége, amely jellemzően viszonylag fiatal korban kezdődik. Két alapvető tünettel, hasi fájdalommal és hasmenéssel jellemezhető: a betegségben általában panaszmentes, nyugalmi időszakok és heveny fellángolások követik egymást.

A colitis ulcerosa okai egyelőre tisztázatlanok: leggyakrabban az immunrendszer problémájára vezetik vissza, de az elméletek szerint genetikai és pszichoszomatikus tényezők is fontos szerepet játszhatnak benne.

Colitis ulcerosa gyanúra ad okot, ha megváltoznak a székelési szokások, és ez a változás huzamosabb ideig fennáll, a hasi fájdalom, a véres széklet, valamint az igen gyakori hasmenés, amellyel szemben a vény nélkül kapható gyógyszertári készítmények hatástalannak bizonyulnak.

Colitis ulcerosa kezelése

A betegséget gyulladáscsökkentőkkel, valamint az immunrendszer gátlását célzó gyógyszerekkel kezelik, ezen kívül pedig gyakran tüneti kezelésre is szükség van. A hasmenéses panaszok enyhítésére különböző hasfogó szereket például a metilcellulóz vagy más bélműködést gátló gyógyszereket alkalmaznak, amelyek számottevően csökkenthetik a napi székletürítések számát és a fájdalmakkal járó székelési ingert.

Életviteli tényezők

Mindezek mellett az életvitellel kapcsolatos tényezők is jelentős szerepet játszhatnak a tünetek féken tartásában, köztük a hasmenés mérséklésében. Ide tartozik a bőséges folyadékfogyasztás, valamint a helyes étrend beállítása.

A szakemberek szerint a tejtermékek és a puffadást okozó ételek általában kerülendők, de számos egyéb táplálék is problémát jelenthet, ezért tanácsos odafigyelni rá, mely ételek rontanak a tüneteken, és ezeket teljesen ki kell iktatni az étrendünkből, súlyosabb esetekben pedig dietetikus szakember véleményét is ki kell kérni a táplálkozással kapcsolatos kérdésekben.


close