Salmonella hordozás

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!

Kislányom 27 hónapos, 3 hónapja salmonella-hordozó. Gyermekorvosa probiotikus kúrát javasolt, illetve a probiotikumok váltogatását. Kb. 7 hétig Normaflore-t, majd 3 hétig Pro+Kid-et kapott, és kb 2 hete Protexin Restore-t szed.
Több orvost is megkérdeztünk a kezelésről- előző gyermekorvosunk a probiotikus kúra mellett valamelyik székletlazító-hashajtó hatású gyógyszert javasolta illetve olyan élelmiszerek fogyasztását, amelyek ilyen hatással bírnak, ezért 2 hete elkezdtem adni neki a Duphalac szirupot (2*5ml)-hogy elősegítsük a kiürülést.
( A széklete egyébként lágyabb állagú volt a 3 hónap alatt, napi 2-3x nagyobb mennyiségű. Mióta szedi a szirupot, napi 1x kevesebb mennyiségű.)
A jelenlegi orvosunk viszont azt javasolta, hogy adjak neki Smecta port, hogy az "megkösse-összefogja" minél jobban a székletét-ez nem gátolná a kiürülést?
Most már teljesen összezavarodtam, kérem segítsen, hogy a hasfogó vagy inkább a hashajtó adása lenne célravezetőbb.
A másik kérdésem, hogy a Duphalac sziruptól apró kiütések lettek az arcán. Hasonló kiütései voltak ezelőtt is, több orvos látta-bőrgyógyász is, de senki nem tudta megmondani, mitől lehet, azt tanácsolták, ne foglalkozzunk vele, mert majd maguktól elmúlnak. El is múltak, de a szirup alkalmazásával újra előjöttek. Okozhat-e allergiát a szirup által megnövekedett laktózfogyasztás?
Tejtermékeket 9 hónapos korától, tehéntejet 15 hónapos kora óta kap, és a kiütések kb. 9-10 hónapos korában jöttek ki az arcán először, de amikor mellőztük a tejtermékek fogyasztását, akkor sem múltak el teljesen.
2011. 09. 12. | 14:38

Kedves Kérdező!

Hasfogó adása nem tanácsos, elegendő probiotikum alkalmazása. Ha az arcon lévő kiütések összefüggésbe hozhatóak a a laktulóz tartalmú szirup alkalmazásával, a gyermek ne szedje!

Orvosszakértő 2011. 09. 13. | 20:40
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close