Ételek hasmenés után

A legtöbb hasmenés 1-2 napos diétával, keserű tea ivására megszűnik. A közvetlen tünetek elmúltával sem szabad azonnal visszatérni a korábban megszokott táplálkozásra.

Lényeg a könnyű, kímélő étkezés a fokozatosság betartásával, azaz egyszerre csak keveset, a bélrendszert nem terhelő mennyiséget szabad enni.

A második naptól megkezdhető az energiát adó keményítő bevitele, például rántott leves, vizes burgonyapüré, pirított kenyér, ropi, háztartási keksz, kétszersült, nyers reszelt alma kezdetben héj nélkül vagy főtt rizs formájában.

A hasmenés utáni harmadik szakaszban, a 4-5. naptól már fogyaszthatunk sovány húsokat, sovány sajtot, gépsonkát, tehéntúrót és lágy tojást.

A negyedik és egyben utolsó szakaszban zsírszegény, vegyes étrendre érdemes beállni. Ekkor már jóval nagyobb az alapanyagok választéka, ám arra mindenképp érdemes törekedni, hogy minimális zsiradék felhasználásával, mert mind az állati, mind a növényi zsiradékok fokozzák a bélmozgást, ingerlik a vastagbelet.

Fehérjebevitel hasmenés után

Az állati eredetű fehérjék nélkülözhetetlenek a leromlott állapotú betegek számára. A húsok közül a zsírszegények jöhetnek szóba: baromfi, sovány és fiatal marhahús, sovány sertéshús és máj főzve vagy párolva, a húskészítmények, felvágottak közül a gépsonka, baromfisonka, fehérpecsenye.

Kerüljük a nehéz ételeket

Végig kerülni kell a túl nehéz, fűszeres ételeket, az olajos magvakat, a tejet, legalább egy hétig pedig az apró magvas gyümölcsöket, a füstölt húsokat, a tejfölt, a tejszínt, az erős rostos főzelékeket. A tej és tejtermékek elhagyása azért ajánlott, mivel a tejcukor vagy tejfehérje gyakran túlérzékenységi reakciót válthat ki. A korpával elfogyasztott kefir ennek ellenére sokaknál javulást eredményezett, tehát az egyéni érzékenység felmérése alapján alkalmazható.

A hasmenés utáni lábadozás alatt a szervezetnek az átlagosnál több energiára van szüksége, mert az erős hasmenés és a bélnyálkahártya túlzott váladékozása miatt sok veszteség éri. A többletenergia egyrészt a veszteséget pótolja, másrészt az energia-egyensúly fenntartását szolgálja.


close