A kiszáradás kezelése

A táplálkozási szakértők szerint egy felnőtt ember átlagos napi folyadékpótlása minimum 2 liter. Ideális, ha ennek a mennyiségnek a nagy része – vagy akár az egésze is – tiszta, szénsavmentes víz vagy csapvíz.

Az alábbiakban részletesen olvashat a szervezet vízháztartásának egyensúlyi állapotáról, a kiszáradás tüneteiről, illetve a kiszáradás kezeléséről.

A vízháztartás egyensúlya

Számos ital és étel módosíthatja a veseműködés hatékonyságát, ezért ezekre érdemes odafigyelni, főleg kánikulában vagy intenzív fizikai igénybevétel mellett.

A koffeintartalmú italok vízhajtó hatásúak, a különböző gyümölcslevek és üdítők pedig cukrot és egyéb adalékanyagokat tartalmaznak, amelyek megnehezítik a vese működését, ezáltal elősegítik a méreganyagok felszívódását. A cukor molekulái és a só nátriumtartalma is lassítja a veseműködést, ezért érdemes elkerülni a cukrozott vagy sózott termékek fogyasztását.

A lédús gyümölcsök és zöldségek gyorsítják a veseműködést, vagyis vízhajtó hatásúak, különösen a dinnyefélék, a paradicsom, az uborka vagy a cékla. A vízháztartás egyensúlyi állapotának megőrzésében fontos szerepe van a napi rendszeres testmozgásnak is.

A kiszáradás tünetei

Ha nem megfelelő a folyadékpótlás, fokozott szomjúságérzet, illetve hirtelen súlyvesztés észlelhető. Kiszárad a nyelv, az ajkak, majd a további bőrfelületek. A pulzusszám megnő, a vizelet színe pedig lényegesen sötétebbé válik, mint megfelelő vízháztartás mellett. Szédülés és ájulás is bekövetkezhet.

A kiszáradás kezelése

Ha felmerül a kiszáradás gyanúja, természetesen a legfontosabb a folyadékpótlás. Alkalmazható rehidratáló sókeverék is. Hasznos lehet, ha az illető képes elfogyasztani némi táplálékot, de ne kínáljuk rostban gazdag zöldségekkel vagy gyümölcsökkel. Súlyos esetben mindenképp orvosi segítség szükséges. Így intravénásan juthat a szervezet számára létfontosságú folyadékhoz.


close