Szalmonella fertőzés

A szalmonella fertőzés kórokozójának több fajtája is létezik, a fertőzés gyanújának felmerülésekor érdemes azonnal orvoshoz fordulni. A szalmonella fertőzés jelei lehetnek többek közt a csillapíthatatlan hányás és hasmenés.

Mi okozhat szalmonellát?

A szalmonella leggyakrabban nyáron fordul elő, legtöbbször tojást tartalmazó ételek tartalmaznak szalmonellát okozó baktériumokat. Ezek az ételek, főleg a nyári melegben, nagyon gyorsan megromlanak. A szalmonellát kiváltó kórokozóknak nagyon sok típusa létezik. Leggyakrabban a szervezet egészét megtámadó fertőzés, bélhurut, illetve lázas állapot alakul ki a baktériumok miatt.

A szalmonella tünetei

A folyamatos hányás és hasmenés mellett néhány napig láz is jelentkezhet. Esetenként a gyomor, illetve a bél nyálkahártyája is begyulladhat. Míg a láz viszonylag gyorsan elmúlik, a hányás és hasmenés tünete hosszabb ideig, akár hetekig is megmarad. A fertőzést okozó baktérium a széklettel együtt távozik a szervezetből, de ehhez néha egy teljes hónap szükséges. Amíg a beteg székletéből kimutatható a szalmonellát okozó kórokozó, addig könnyen megfertőzhet másokat.

A szalmonelláról bővebben itt olvashat: Szalmonella


close