Hasmenés hányás

A hasmenést és hányást kiváltó leggyakoribb oka a felnőttek esetében a vírusos fertőzés. Az ételmérgezés, a stressz is okozhat ilyen tünetegyüttest, s a terhességben is megjelenhet ez a két tünet együtt.

Az alábbiakban a hasmenés és hányás együttes jelentkezésének okairól tájékozódhat, s azt is megtudhatja, mi a teendő.

Hasmenés és hányinger vírusos fertőzés esetén

A hasmenés és a hányás gyakran jelentkezik együtt. Felnőttek esetében a hasmenést és hányást kiváltó leggyakoribb ok a vírusos fertőzés, ebben az esetben tapasztalható lehet még hőemelkedés, láz, akár bőrkiütés is, de a panaszok a test hőmérsékletének emelkedése és egyéb szervek tünetei nélkül is jelentkezhetnek.

Egyértelmű diagnózisát ebben az esetben a széklet vizsgálata, vérkép együttesen adja, ez utóbbiban vírusfertőzésre utaló eltérések mutatkoznak. A legtöbb esetben a panaszok gyorsan elmúlnak, nincs is szükség kivizsgálásra. A kórtörténet is sokat segít a diagnózis felállításában, ha például közösségbe jár az illető, vagy kisgyerekkel került kontaktusba, kórházban feküdt, az mind fertőzés irányába tereli a gyanút.

Ételmérgezés

A hasmenés és hányás együttes előfordulásának oka lehet még az ételmérgezés, ilyenkor konkrét étel elfogyasztásához köthetőek a panaszok, és annyi személyt érint, ahányan az adott ételt fogyasztották. A diagnózis pontosan toxikológiai vizsgálatból állapítható meg.

Egyéb okok

Egyes esetekben a stressz is okozhat ilyen tünetegyüttest, például pszichiátriai kórképekhez, irritábilis bél szindrómához is társulhatnak. Az irritábilis bél szindróma egy funkcionális bél betegség, de komoly szervi elváltozások tüneteit is utánozhatja.

Hasmenés és hányinger terhesség alatt

A terhességben is megjelenhet ezen két tünet együtt, ilyenkor fokozott odafigyelést igényel, hiszen a legtöbb esetben nem maga a kiváltó ok veszélyes, hanem az annak következtében kialakuló kiszáradás és ionanyagcsere-zavar.

A megfelelő folyadékpótlásra alapvetően fontos odafigyelni, ha hányás során a plusz bevitt folyadék is távozik, akkor vénabiztosítás szükséges és pareneterális folyadékpótlást kell alkalmazni, illetve a gyomrot is felesleges túlterhelni a plusz folyadékkal.

Hasmenés és hányinger gyógyszerek mellékhatása miatt

Egyes gyógyszerek mellékhatása is lehet a hányás és hasmenés együttes előfordulása, illetve még egyes esetekben cukorbetegség, fejet ért sérülés is válthat ki ilyet.

Teendők hányás és hasmenés esetén

Ha hasmenést és hányást tapasztal egyidejűleg, akkor néhány órán keresztül ne vegyen magához szilárd ételt, csak akkor, ha már jobban érzi magát. Kicsi kortyokban fogyasszon szoba-hőmérsékletű folyadékot, lehetőleg ízesítés nélküli teát vagy szénsavmentes ásványvizet.

Ne igyon cukrozott üdítőket, szénsavas italokat, a következő néhány napban is diétázzon, mert a gyomor nyálkahártyájának regenerálódásra van szüksége, nem szabad idejekorán túlterhelni, az a gyógyulást késlelteti. Ha 24 óra múlva is tapasztalja ezeket a problémákat, forduljon orvoshoz, ha van valamilyen kísérőbetegsége vagy terhes, akkor hamarabb (a kísérőbetegség típusától függ).

Azonnal forduljon orvoshoz, ha a hányadékban vagy a székletben vért lát, a nem friss vérzés nagyon sötét lehet, ez ne tévessze meg. A folyamatos láz esetén is indokolt szakembert felkeresnie, ha hasi fájdalma folyamatos, vagy rosszabbodik, szintén ez a teendő. Ha aluszékonnyá válna, fejfájást tapasztalna, merev tarkót észlelne, szintén mielőbb forduljon szakemberhez.


close