Probiotikumok (és hasmenés)

Bélrendszerünkben több millió hasznos baktérium lakik. Ezek a baktériumok elengedhetetlenek az emésztőrendszer egészséges működéséhez. Egy hasmenéses megbetegedés oka lehet ezen hasznos organizmusok egyensúlyának a felbomlása. A probiotikumok, melyek hasznos mikrobákat tartalmaznak, segíthetnek bizonyos fajta hasmenésekkel járó hasi panaszok kezelésében.

A probiotikumokkal kezelhető hasmenések típusairól olvashat az alábbiakban.

A probiotikumok biztosítják a bélflóra normál egyensúlyát, ha ez az egyensúly felborul, hasmenés alakulhat ki, de ugyanúgy a hasmenéses kórképek is károsítják a bélflóra normál flórájának épségét.

Gyermekkori fertőző hasmenés

A probiotikumok hasznosságát illetően a legjobb bizonyítékként a rotavírus okozta fertőző hasmenéssel kapcsolatos tanulmányok szolgálnak. Azok a gyerekek, akik a folyadékpótló oldat mellé probiotikumokat is kaptak, hamarabb felgyógyultak és korábban hagyhatták el a kórházat. A probiotikumok akár két nappal is csökkenthetik a fertőző hasmenés időtartamát.

Antibiotikum okozta hasmenés

Az antibiotikumok gátolják a hasznos baktériumok működését, így megbomlik a bélflóra egyensúlya. Az antibiotikumot szedők 10-30 százalékánál fordul elő mellékhatásként a hasmenés. A kutatások szerint, ha antibiotikumok szedése előtt és alatt probiotikumokat fogyasztunk, akkor ezzel csökkenthetjük az antibiotikum miatti hasmenés kialakulásának kockázatát.

További cikkünk erről a témáról: Bélflóra helyreállítása antibiotikum-kúra után

Utazók hasmenése

A szennyezett ételek és víz miatti hasmenés gyakori jelenség az utazóknál. Az így jelentkező hasmenések 10 százaléka végül tartós hasmenéssé fejlődik. Ezen a típusú hasmenésen is segíthet a probiotikumok alkalmazása.

Úgy tűnik azonban, hogy csak bizonyos törzsek segítenek enyhíteni a hasmenést; nem mindegyik típusú hasmenés reagál a probiotikumokra. Gyulladásos bélbetegség, például Crohn-betegség esetén a probiotikumok nem segítenek a hasmenés enyhítésében.


close