Hasmenés okai

A hasmenés okai között a leggyakoribb az irritábilis bél szindróma. Ha emésztési zavar a tartós hasmenés oka, az étel emésztése nem teljes. A lisztérzékenység esetében is gyakori tünet a hasmenés.

A hasmenés leggyakoribb okairól olvashat az alábbiakban.

Krónikus hasmenésben akkor szenved valaki, ha legalább 2 héten át, vagy még tovább ürít gyakran híg székletet. Ilyenkor, amikor tartós a betegség, sokféle ok húzódhat a háttérben. Az orvosok megkülönböztetnek vékony-és vastagbél eredetű székletet, ez a hasmenés okainak kiderítésekor fontos lehet.

belek felépítése

Ha a széklet a vékonybélből származik, akkor vizes, nagy mennyiségű, előfordulhat benne emésztetlen étel is. Ha a vastagbélből ered, kevesebb, de nyákot, vagy vért is tartalmazhat.

Irritábilis bél szindróma

A leggyakoribb oka a tartós hasmenésnek, hasi problémáknak az irritábilis bél szindróma. Ilyenkor a vizsgálatok során eltérést nem találnak, a bél beidegzési zavara áll a panaszok hátterében. A tünetek (hasfájás, hasmenés, puffadás) stressz vagy váratlan esemény hatására rosszabbodnak.

Baktériumok, gombák

Néha baktériumok, paraziták, gombák, vírusok a felelősek a hosszas hasmenésért. Nagyobb eséllyel kapnak el ilyen kórokozót a legyengült immunrendszerűek, távoli tájakra utazók, és azok, akik szoros kapcsolatban vannak az állatokkal, például maguk is tartanak otthon házi kedvencet. Gyakran találkoznak az orvosok szalmonella fertőzéssel, vagy néhány hónapos korban a rotavírus okozta hasmenéssel.

Emésztési zavarok

Ha emésztési zavar a tartós hasmenés oka, akkor az étel emésztése nem teljes. A vastagbélbe jutott maradékot a baktériumok bontják tovább. Ilyenkor a beteg fokozott gázképződést és gyakoribb székletet tapasztal.

Laktóz-intolerancia is vezethet hasmenéshez. Ilyenkor a beteg a tejben található cukrot nem tudja megemészteni, ezért kerülnie kell azt.

Előfordul az is, hogy a hasnyálmirigy nem termel elegendő emésztőenzimet.

A gyulladásos bélbetegségek csoportjába a Crohn-betegség és a colitis ulcerosa sorolható. Az első hasfájással és hasmenéssel jár; a második esetben véres, híg székletet tapasztalnak a betegek. Közös a két betegségben, hogy gyakran fordul elő 20-30-as éveikben járó fiatal felnőtteknél.

Allergiás okok

A lisztérzékenység esetében is gyakori tünet a hosszas hasmenés. Gluténmentes étkezéssel panaszmentesen élhetnek a páciensek. Ebben az esetben a betegek többek között rizst, kukoricát, kölest, hajdinát, babot, borsót fogyaszthatnak, ám nem ehetnek rozsból, árpából, malátából vagy búzából készült ételeket-italokat.

Ha valaki allergiás a tojásra, halra, szójára, mogyoróra, rákra vagy kagylóra, akkor is hasmenéssel reagál a szervezete. Ezek a leggyakoribb ételek, amelyek allergiás tüneteket válthatnak ki.

További, ajánlott tartalom: Hasmenés és ételallergia

Daganatos megbetegedések és ritka betegségek

A vastagbélrák vagy vastagbélpolip is hasmenéses tünetekkel jár.

vastagbélrák

Ritka betegség a Whipple-kór, amelyet fertőzés okoz. Kísérő tünetei a hasmenés mellett a láz, a hasfájás. Biopsziával igazolható a gyanú.


close