Mikor gyanakodjunk IBS-re?

Az irritábilis bél szindróma (IBS) komplex tünetegyüttes, amely rendszeres hasi fájdalmat, székelési zavarokat jelent, ám nincs semmilyen szervi elváltozás a háttérben. Ötből egy felnőttet érint, így az egyik leggyakoribb betegségnek számít. De mikor kell IBS-re gyanakodni?

Az irritábilis bél szindróma (röviden IBS) a gyomor-bél rendszer funkcionális rendellenessége, amelyet hasi fájdalom, kellemetlen, diszkomfort érzés, a székletürítés zavara és hasi feszülés jellemez.

Az IBS érdekessége, semmilyen szervi elváltozás nem mutatható ki. A betegség nem fertőző, nem növeli a bélrák kockázatát, és nem csökkenti a várható élettartamot, a tünetek azonban igen kellemetlenek és önmagukban súlyos hatással vannak a betegek mindennapjaira.

Az IBS tünetei

Az IBS legjellemzőbb tünetei a következők: hasi fájdalom és görcsök; felfúvódás, szelek; hasmenés, székrekedés vagy a hasmenés székrekedéssel való váltakozása; kis, kemény golyókhoz hasonlító vagy szalagszerű széklet; hasfeszülés, puffadás; nyákos széklet; derékfájdalom.
A betegség tünetei nagyfokú változatosságot mutathatnak és sok más betegséggel összekeverhetők.

Mikor gyanakodjunk IBS-re?

A szerteágazó tünetek mellett néhány jellegzetességet azért le lehet írni. Így például általában gyakrabban lépnek fel napközben, mint éjszaka és gyakran étkezés után rosszabbodnak. Nőknél kétszer gyakrabban fordul elő, mint férfiaknál és először általában 20 és 30 éves kor között jelentkezik.

Egy egyszerű kérdéssorral is közelebb kerülhetünk a válaszhoz. Akinek az alábbi kérdések többségére igen a válasza, az gyanakodhat IBS-re. (Pontos diagnózist természetesen csak szakorvos állíthat fel!)

  • Tapasztalt-e gyomortáji vagy hasi fájdalmat, hasi diszkomfort érzést, puffadást, teltségérzést vagy nyálkás székletet az elmúlt időszakban?
  • Megváltozott a széklet állaga vagy a székletürítési gyakoriság az elmúlt időszakban? Esetleg van-e hasmenése illetve székrekedése váltakozva?
  • A székletürítést követően enyhülnek a tünetei?
  • Eltelt-e már több hónap azóta, hogy e tüneteket tapasztalja?
  • A fenti tüneteket kapcsolatba tudja hozni a mindennapok során felmerülő stresszel, szorongással, munkahelyi feszültségekkel, magánéleti problémákkal vagy egyéb pszichés terheléssel?
  • Vizsgálták már emésztőszervi betegség miatt, eredménytelenül?

close