Kiszáradás idős korban

Az idősebb emberek szervezete kevesebb vizet tartalmaz, mint a gyermekeké vagy középkorú felnőtteké. Így esetükben megfelelő folyadékpótlás nélkül rövidebb időn belül jelentkezhetnek a kiszáradás tünetei.

Az alábbiakban részletesen olvashat az idős kori kiszáradás tüneteiről, veszélyeiről, illetve megelőzéséről.

Az idős emberek szomjúságérzete később jelentkezik, mint a fiatal felnőtteké, vagyis nagyobb vízveszteséget mutat. A problémát súlyosbítja, hogy az idősek gyakran elfelejtenek inni.

A kiszáradás tünetei

A kiszáradást fáradékonyság, étvágytalanság, fejfájás, szédülés, szívritmuszavar, hányinger és izomgörcs jelzi. A bőr sápadttá és hűvössé válik, valamint agyműködési zavarok léphetnek fel. Eszméletvesztés vagy sokkos állapot esetén azonnal orvost kell hívni az idős beteghez.

A kiszáradás következményei: vesekárosodás, szívinfarktus, stroke

A kiszáradás szövődményeinek számát szaporíthatja, hogy ebben a korban már egyéb meglévő betegségekkel is számolni kell. Különösen veszélyeztetettek a tartósan vesebetegek, illetve a szív- és érrendszeri problémákkal küzdők. A víztartalom jelentősebb csökkenése miatt csökken a vérnyomás is. A kiszáradás következményeként bizonyítottan nő a szívinfarktus és a stroke előfordulásának esélye.

A kiszáradás megelőzése idős korban

Nagy melegben az idősebbeknek kellőképpen oda kell figyelniük a megfelelő hűtésre, illetve a folyadék- és elektrolit-pótlására. Ajánlott gyakran inniuk, és nem csak akkor, ha szomjasak. A szénsavmentes ásványvíz vagy a vezetékes víz, a cukor nélküli gyógy- és gyümölcsteák alkalmasak a folyadékpótlásra, de a koffein- illetve alkoholtartalmú italokat érdemes mellőzni.

Kánikulában a déli órákban kerülni kell az erős napsugárzást. Az egészségügyi sétára inkább a reggeli vagy az esti órákban érdemes sort keríteni. A világos színű, szellős ruhadarabok kevesebb hőt nyelnek el, és lehetővé teszik a levegő szabad áramlását. Nagy melegben – a leégés elkerülése érdekében – viseljen kendőt, kalapot és napszemüveget, használjon napernyőt és magas faktorszámú védőkrémet. Kellemes és praktikus a tarkóra helyezett hideg vizes borogatás, valamint a gyakori arcmosás.


close