Kiszáradás tünetei

A kiszáradás tünetei közül a leggyakoribb a kínzó szomjúság, kiszáradt száj, ájulás, gyengeség, kábaság, ráncos bőr, fejfájás, kevesebb vizelet, felgyorsult szívverés. Különösen veszélyeztetettek a gyerekek és az idősek.

Akkor beszélünk kiszáradásról, dehidrációról, ha a szervezet víztartalma csökken. Kiszáradás tünete lehet még a lepedékkel borított nyelv, árkos szemek, könnyen ráncolható bőr, aluszékonyság, csecsemőknél beesett kutacs.

A kezelés a beteg állapotának súlyosságától függ. Ha ugyanis itatható, akkor pihenés és folyamatos, kis adagokban bevitt folyadék orvosolhatja a problémát. Ha az állapot romlik, vagy a beteget nem lehet itatni, a kórházban infúziós kezeléssel állítják helyre a szervezet elektrolit-háztartását.

A kiszáradás szempontjából különösen veszélyeztetettek a gyerekek és az idősek, hiszen ők nem érzékelik időben a szomjúságot. Amikor már érzik, akkor már számolni kell a folyadékvesztéssel. A legjobb módszer, különösen nyári melegben a folyamatos, kis adagokban elfogyasztott víz, ami csapvíz is lehet.


close