Tejérzékenység

A tejérzékenység – melyet neveznek még laktózérzékenységnek, tejcukor-érzékenységnek, vagy orvosi szakkifejezéssel laktóz-intoleranciának – az a jelenség, amikor hiányzik a szervezetből a tej laktóz nevű összetevőjének lebontásához szükséges laktáz enzim, vagy nem megfelelő mennyiségben van jelen.

Egyes becslések szerint kisebb vagy nagyobb mértékben a világ lakosságának kétharmadát érinti.
Nem szabad összekeverni a tejallergiával (tejfehérje allergia) amelynek súlyosabb tünetei vannak. Az intolerancia vagy érzékenység nem allergiás reakció, hanem feldolgozási zavar.

Laktázhiány okozta panaszok

Mivel az enzim hiányában nem történik meg a laktóz lebontása, az változatlan formában jut el a vastagbélbe. Itt a baktériumok megerjesztik, és az erjedés miatt kellemetlen tünetek jelentkeznek.

A tejérzékenység jelei a hasfájás, hasmenés, haspuffadás. További tünetek lehetnek még a hányás, krónikus fáradtság, végtagi fájdalmak, szédülés, izzadás, fejfájás, kimerültség, idegesség. Ez utóbbiak azonban nem specifikus tünetek. A tünetek erőssége az elfogyasztott laktóz mennyiségével arányos.

Laktóz intolerancia

A laktóz-intoleranciában szenvedők egy része fogyaszthat kevés tejet és tejterméket a tünetek kiváltása nélkül. Súlyosabb esetekben azonban teljesen mellőzni kell a tejtermékeket az étrendből, és egyéb élelmiszerekkel, például szójával vagy más laktózmentes táplálékkal kell helyettesíteni. Súlyos tejérzékenység esetén a tejet minden formájában – még a juh- és kecsketejet is – teljesen ki kell hagyni az étrendből.

A laktáz aktivitása az életkorral fokozatosan csökken, egyes népcsoportokban (például a távol-keleti országok lakói esetében) teljes hiánya is előfordul.


close