Probiotikumok és prebiotikumok

A probiotikus baktériumtörzsek a vastagbél flórájának normál résztvevői, ide sorolhatjuk a Lactobacillusokat és a Bifidobaktériumokat.

A Lactobacillusok tejsavat termelnek, melynek a patogén, azaz betegséget okozó baktériumok és a gombák elszaporodásának megakadályozásában van szerepe.

A következőkben a probiotikumok hatásairól olvashat, megtudhatja, hogy milyen esetben javasolt alkalmazni a probiotikumokat és a prebiotikumokat.

A probiotikum és a prebiotikum definíciója

A probiotikumok olyan élő mikroorganizmusok, melyek – ha megfelelő mennyiségben vannak jelen a gazdaszervezetben – kedvezően hatnak szervezetünk egészségére. A prebiotikumok olyan emészthetetlen anyagok, melyek jótékony élettani hatást gyakorolnak a gazdaszervezetre, mert szelektíven serkentik a hasznos baktériumok szaporodását vagy aktivitását.

Milyen esetekben sérülhet a bélflóra egészsége?

A bélflóra a különböző behatásokra igen érzékenyen reagál, melynek következtében kellemetlen tünetek jelentkezhetnek. Ilyen hatás lehet például a stressz, a nem megfelelő étkezés, az antibiotikumok szedése, de ugyanígy az egyes fertőzések is felboríthatják a bélflóra egyensúlyát. Ha a bélflóra károsodik, akkor hasmenés, haspuffadás, hasi diszkomfort-érzés, hasi fájdalom jelentkezhet.

Az alábbi esetekben bizonyítottan hasznos a pro- és prebiotikumok pótlása

Antibiotikum-szedés

Az antibiotikumok nemcsak a káros baktériumokat pusztítják el, hanem a szervezet számára hasznos probiotikumokat is, ezért antibiotikum szedése esetén szükséges a probiotikumok pótlása. A probiotikum-kúra elkezdése már az antibiotikum szedésének elkezdésekor javasolt.

Utazók hasmenése

Az utazók hasmenésének mintegy 85%-ában igazolható infekciós eredet. Az eredményes kezelés szempontjából alapvetően fontos a folyadék és ionpótlás, illetve bizonyított, hogy a probiotikumok és prebiotikumok adása is segíthet a gyógyulásban.

Irritábilis bél szindróma

Az irritábilis bél szindróma tünetei is enyhülhetnek a pre- és probiotikumok pótlásának következtében. Egyes kutatások igazolták, hogy az irritábilis bél szindrómában szenvedő betegeknél a jótékony probiotikus flóra sérült.

Gyulladásos bélbetegségek

A Crohn-betegség és a colitis ulcerosa tartozik ebbe a csoportba. A probiotikumok szerepe egyértelműen hasznos a remisszió elérésében és megtartásában.

Fours: American Journal of Physiology-Gastrointestinal and Liver Physiology


close