Külföldről szerzett betegség, hasmenés

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Tavaly augusztus végén nyaralásunkkor (Egyiptom) erősebb hasmenést kaptam, a szálloda orvosa írt fel gyógyszert is rá. Állapotom javult, de sajnos a gyógyszerek utolsó harmadát már nem szedtem be.
Hazatérve több hetes jól-lét után elő-elő fordult, hogy a normálistól lazább, kásás székletem volt, a bélmozgás is erősebb lett. Más tünet nem társult hozzá. Ez amikor előjött, naponta 1-szer fordult elő, és gyakran már másnapra rendeződött.
Utána minden normális volt hetekig.
Decemberben is utaztunk (Európába), gondoltam erősítem a bélflórámat, és probiotikumot kezdtem el szedni, amire szintén hígabb széklet volt a válasz. Elhagytam a probiotikumot és minden rendeződött is kb. egy hónapig. Utána ismét előjött a hígabb széklet problémája. A nyári utazás előtti időkben soha ilyen gondom nem volt. Ön szerint lehetséges, hogy valami innen maradt vissza? Úgy érzem, a gyomrom sokkal érzékenyebb azóta. Milyen vizsgálatokat kellene elvégeztetnem, hogy kiderüljön a probléma oka?
Még egy-két információ rólam: 44 éves vagyok, vérnyomás csökkentőt és fogamzásgátlót (Yasminelle) szedek, utóbbi időben sajnos sokat szorongok. Mielőtt az utolsó széklet problémám jelentkezett, most januárban a férjemnek is hasmenése volt.
Válaszát előre is köszönöm: ...
2011. 01. 12. | 09:57

Kedves Kérdező!

Az Egyiptomban szerzett betegség valóban károsíthatta a bélflórát, mely lehet, azóta sem “rázódott” helyre. Ha ez a gond, megfelelő probiotikum használata mellett panaszainak szűnnie kell. Nem ritka az sem, hogy fertőzéses gyomor-bélhurutot követően irritábilis bél szindróma alakul ki, különösen a jelentős mértékű stressz is van. ez esetben is jó hatásúak a probiotikumok, de emellett a gyakori, rendszeres, kis étkezés, a stressz megfelelő feldolgozása és a rendszeres testmozgás is elengedhetetlen.

Orvosszakértő 2011. 01. 13. | 12:45
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close