Kérdések szalmonellával kapcsolatban

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor Úr!

-Ha felmerül a gyanú, hogy valaki szalmonellás, akkor azonnal kell székletvizsgálatra küldenie a körzetinek a beteget?
-Ha a székletvizsgálat pozitív lett szalmonellára, akkor antibiotikumot mikor kell szedni? Amikor még megvannak a tünetek vagy a tünetek elmúlása után?
-A tünetek elmúlása után kaptam meg az antibiotikumot,ami a bélflórámat kiirtotta.
-A körzetinek kell-e javasolnia probiotikumos készítmény szedését és mikortól kell szedni?
-9 napon keresztül ágyhoz-WC-hez voltam kötve magas lázzal. Ilyenkor a körzetinek ki kell- e jönnie ha szólunk neki, vagy az ügyeletnek? Ki küld széklet vizsgálatra? Milyen láz és hasmenés csillapítót kell szedni?
-Ha az aranyér kijön a sok székeléstől, vazelin krém jó rá? Vazelinnel az aranyeret vissza szabad-e dugni és ez a kezelés. Ez helyes eljárás-e?
Köszönjük a válaszát!
2011. 01. 15. | 22:55

Kedves Kérdező!

– igen
– általában nem kell, az esetek 90-95%-ban a betegség antibiotikum nélkül gyógyul, és nincsen szükség antibiotikumra. Ha a betegnél hosszan tartó magas láz, súlyos kiszáradás, és igen rossz, kórházi ápolást igénylő állapot alakul ki, ezekben az esetekben használunk antibiotikumot.
– A probiotikum jótékony hatása szalmonella fertőzés esetén még nem bizonyított, de alkalmazható a fertőzés alatt és után is 1-2 hétig.
– Ha a körzeti orvost kihívja a beteg, úgy gondolom, ki kell mennie.
– Számos lázcsillapító kapható a patikákban, a gyógyszerészek ebben állnak rendelkezésére.
– Az aranyér kezelése attól függ, milyen stádiumban van, egy kamillás ülőfürdő és helyileg aranyér elleni kenőcs az egyik legeslegjobb eljárás.

Orvosszakértő 2011. 01. 22. | 21:13
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close