Visszatérő emésztőszervi panaszok

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!

25 éves férfi vagyok. Sajnos világ életemben sok problémám volt a gyomrommal, az emésztésemmel. Két éve, sorozatos megbetegedések után IBS-t "diagnosztizáltak" nálam, emellett refluxom is van hosszú évek óta. Korábban két epepolip miatt az epehólyagom eltávolításra került.

Év elején laktulóz/laktóz kilégzési tesztet végeztek, mindkettő pozitív lett. Az orvosom felírt egy antibiotikumot, illetve laktózmentes diétát írt elő. Ezt betartottam, majd három hónappal később megismételték a laktózintolerancia tesztet, amely ezúttal abszolút negatív lett. Lisztérzékeny szintén nem vagyok.

Fontos még megemlíteni, hogy kb. 5 hónapja dietetikus által számomra előírt diétát/étrendet tartok!

Fontos továbbá megjegyeznem, hogy az IBS ellenére, nem volt jellemző a sűrű, hirtelen hasmenés. Időnként kicsit híg, máskor sötét, kemény és darabos székletem volt, rendszertelenül váltakozva. Hirtelen WC-re rohangálnom azonban soha sem kellett. De természetesen sűrűbben kaptam el erősebb hasmenést, esetleg lázat okozó vírusokat.

Az utóbbi három hónapom viszont katasztrófa volt. Ez idő alatt most épp ötödjére szenvedek ugyanazokkal a tünetekkel. Kezdetben fáradékonyság, majd egyre erőteljesebb szédülés, émelygés és gyengeség. Körülbelül egy hét (!) mire odáig eljutok, hogy ágyban kell maradnom, mert annyira gyenge vagyok. Ez idő alatt már egyszer-kétszer előfordulhat híg széklet, majd miután teljesen legyengültem ez rendszeressé válik. A rendszerest napi két-három alkalomra kell érteni, azaz nem járok megállás nélkül a wc-re, de amikor székletem van az gyakorlatilag teljesen híg, vagy pépes.

Ezt követően további 3-4 nap mire igazán kifejlődik a dolog, székletem továbbra sem lesz gyakoribb, nincs lázam, és nem hányok. Mindemellett forró mindenem, torzult a látásom, alig tudok megállni a lábamon. A hasam nem görcsöl, nem fáj, egyszerűen csak "aktív", folyamatosan fortyog, meg mindenféle hangokat ad, és érzem is, hogy dolgozik, mintha csak egy kígyó tekeregne ott jobbra-balra. Egyszóval ahogy azt mondani szokás, hasi diszkomfort érzetem van.

Hasonló tünetekre rendszerint smecta-port szedek, b6-vitamint , és "Protexin IBS Florea" táplálékkiegészítőt. Mindezek mellett a tünetek csúcspontját követően is újabb egy hétbe telik mire teljesen helyre rázódok. Tehát lappangási idő, érezhető és zavaró tünetekkel: 6-7 nap; tünetek fokozódása: 3-4 nap; fokozatos, lassú gyógyulás, tünetek csökkenése/megszűnése: 6-7 nap. Tehát két és fél hét mire túl leszek rajta! Az utóbbi három hónapban négyszer zajlott le ugyanez, pontosan ugyanazokkal a tünetekkel és lefolyással, jelen pillanatban is küszködök az ötödikkel! Ráadásul miután elmúlt, körülbelül egy-másfél hétig leszek tünetmentes, majd szépen lassan, komótosan kezdődik elölről az egész!

Múlthét csütörtökön vérvételen voltam, éppen az a nap volt az amikor már ágyban kellett maradnom, mert annyira rosszul voltam.
A referencia tartományon kívül eső értékeim a következők:
Monocita: 10%
LDL Koleszterin: 2,78 mmol/L
Karbamid: 9,35 mmol/L
Kreatinin: 128 mmol/L
Totál Bilirubin: 35,0 umol/L
Konjugált Bilirubin: 7,4 umol/L
Glukóz: 3,70 mmol/L

Több mint egy éve nem ittam alkoholt, azaz szó szerint, egy kortyot sem, ez év eleje óta nem dohányzom, soha sem kávéztam. A dietetikusom kérésére rendszeresen táblázatot vezetek az étkezéseimről, egyetlen egy ételre vagy összetevőre sem vezethetőek vissza egyértelműen a megbetegedések.

Rendszeresen csak protonpumpa-gátlót szedek (nolpaza, 2x1).

Természetesen a napokban ismét felkeresem a háziorvosomat, azonban aligha tud valamit kezdeni ezzel a dologgal, szakorvoshoz (gasztroenterológus) pedig több hónap az időpont. Szeretnék székletmintát vinni vizsgálatra (ántsz), azonban ez is időbe telik sajnos.

2011. 07. 05. | 23:52

Kedves Kérdező!
Visszatérő komoly tünetei miatt magam is részletes-eszközös gasztreonterológiai kivizsgálást javasolok, jó lenne tudni pl., hogy nincs-e gyulladásos vastagbél betegsége. Az izoláltan emelkedett szérum bilurubin Gilbert-kórra utalhat, a vesefunkciós értékek emelkedése miatt mindenképp szükséges hasi UH és vizelet vizsgálat is.

Orvosszakértő 2011. 08. 08. | 15:09
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close