Hasmenés terhesnél

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!

Lassan 2 hónapja szenvedek hasmenéstől. 2 tenyésztést csináltak, vérvételt, negatívok lettek.
Laktózérzékeny vagyok másfél éve, a diétát betartom, így nem tudom mitől lehet.
Először smectat+normaflort szedtem, semmi javulás, majd a normixtól egy kicsit jobb lett. Azonban babát várok, jelenleg a 12. hétben vagyok, így hosszabb kúrát nem akart az orvos. Protexin következett és lisztmentes diéta, ez javulást hozott 2 hétre, de a múlt héttől újból lazább a székletem, többször kell WC-re mennem (4-5 alkalom) és gázzal együtt távozik. elhagytam a protexint, így kicsit javult, de még mindig görcsöl a hasam naponta 2-3 alkalommal, s ilyenkor irány a WC. Mi lehet az ok? Mit tehetek hogy meggyógyuljak?
2011. 06. 28. | 16:43

Kedves Kérdező!
A krónikus hasmenés leggyakoribb okai a lisztérzékenység (diagnózisához immunszerológiai vizsgálat szükséges akkor, amikor nem tart lisztmentes diétát), laktóz intolerancia (ami Önnél ismert), ún. diszbakteriózis (a normál és a kóros baktériumok arányának felborulása a bélben, diagnózisához hidrogén-kilégzési teszt szükséges), a hasnyálmirigy külső elválasztású mirigyeinek alulműködése (többfajta teszttel vizsgálható, a legelterjedtebb funkcionális teszt a Lipiodol-próba), gyulladásos bélbetegség, pajzsmirigy túlműködés.
Javaslatom a fentiek alapján és tekintettel arra, hogy terhes: talán legvalószínűbb a diszbakteriózis, ehhez kellene a fent részletezett teszt, illetve érdemes lenne immunszerológiai vizsgálattal a lisztérzékenységet is kizárni. Erre most már otthoni, patikában vásárolható teszt is rendelkezésre áll, eléggé specifikus.

Orvosszakértő 2011. 06. 29. | 14:53
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close