Szalmonella

A szalmonella, latinul salmonellosis, a köznyelvben elterjedt felfogás szerint azt jelöli, amikor valaki fertőzött ételt evett, és ezután hasmenéssel, hányással küzd.

Az alábbiakban ismertetjük a szalmonella kórokozó több alfajtájának jellemzőit.

Ennek a kórokozónak sok alfaja létezik, amelyek különböző tünetekkel jelentkeznek. A fertőzés kialakulásának a nyár kedvez leginkább, de az év bármely szakában fertőzhet.

A szalmonella ún. enterális lázat is okozhat, ezért az S. typhi, illetve az S. paratyphi a felelős. Vannak fajták, amelyek az egész testre kiterjedő fertőzés okozói lehetnek. A szalmonellák (az S. typhi és S. paratyphi kivételével) az állatok beleiben találhatók meg, különösen kedvelik a csirkét, a sertést, a szarvasmarhát, de még a teknősben is előfordulhat valamelyik kórokozó.

Emberbe fertőzött széklettel, szennyezett étel és ital elfogyasztásával kerülnek. A szalmonella az emberi vastag- és vékonybélben telepszik meg. Veszélyes lehet ebből a szempontból a tojás (ha nincs jól hőkezelve), a tej (pasztörizálatlan formában), a nem kellően tiszta zöldség, gyümölcs elfogyasztása. A higiéniás szabályok betartásával és kellően átsütött húsok fogyasztásával elkerülhető a szalmonella.

Szalmonella fajtái

Három fajtája különböztethető meg a szalmonellának: az első az enterocolitis (Salmonellosis gastroenteritica). Ebben az esetben ritkán jut a vérkeringésbe baktérium, mert a gyomorsav kitűnően védi a szervezetet. Ám ha valaki gyomorműtéten esett át, vagy savcsökkentőt szed, nagyobb eséllyel betegszik meg a kórokozótól.

Fő tünete ennek a szalmonellának a hasmenés, ehhez társulhat fejfájás, hányinger, esetleg hányás, valamint sokszor magas lázról is beszámolnak a betegek. A 3 évnél fiatalabb gyerekek fokozott veszélynek vannak kitéve, mert a vérkeringésükbe nagy arányban kerülnek kórokozók. Őket antibiotikummal kezelik.

Felnőtteket nem ajánlatos antibiotikummal kezelni, mert csak elnyújtja a kórokozó kiürüléséhez szükséges időt. A lappangási ideje általában egy nap, de 48 óra is lehet.

Szepszis, gócfertőzés esetén a véráramba került baktériumok bekerülhetnek más szervekbe is (csont, ízület, lép, máj, vese), és ott tályogokat okoznak. A kialakuló gócokból a keringésbe kerül a baktérium, ez nehezen kezelhető betegségeket okoz. Magas halálozási aránnyal jár a szepszis.

A tífusz néven ismert betegséget is szalmonella okozza, a kórokozók (Salmonella typhi, Salmonella paratyphi) átterjednek emberről emberre, rossz higiénés viszonyok között járványt is okoz. Állatban nem képes túlélni a baktérium. Magas láz, tudatzavar, később rózsaszín kiütés a bőrön kíséri, nem jellemző a hasmenés.

Súlyos szövődményekkel jár a tífusz, aki veszélyeztetett, védőoltással elejét veheti a bajnak. A tífusz jellemzője, hogy a tünetmentes beteg tartósan fertőzött székletet ürít. Veszélyes azokra, akik távoli országokba utaznak, vagy csatornatisztítás területén dolgoznak. Ugyanígy oltják azokat is, akik fertőzött beteg környezetében élnek.


close