Kiszáradás

Kiszáradásról (dehidratációról) akkor beszélhetünk, ha a szervezetben – különböző okok miatt – vízhiányos állapot lép fel. A kiszáradás veszélye különösen hasmenés esetén a legmagasabb.

A továbbiakban többet is megtudhat a kiszáradás fajtáiról, okairól, jeleiről és kezeléséről, valamint arról is tájékozódhat, milyen komoly veszélyeket rejt a kiszáradás.

A kiszáradás formái

A kiszáradás több formában léphet fel: izotóniás dehidrációról akkor beszélünk, ha szervezet elektrolit-háztartásával nincs gond, azaz a víz- és elektrolithiány aránya egyforma. Okozhatja veseelégtelenség, nem megfelelő vízhajtó adagolás, hasnyálmirigy-gyulladás, nagyfokú égés.

Hipotóniás dehidrációról van szó, ha a hiány inkább az elekrtolitoknál nagyobb. Ez az az állapot okozza, ha a vér nátriumtartalma lecsökken. Ebben az esetben a beteg sok folyadékot veszít (például hasmenés miatt), de nem pótolja megfelelően az elektrolitot, például alacsony ásványi anyag tartalmú ásványvizet iszik.

Hipertóniás dehidráció esetében a víz hiánya nagyobb arányú, mint az elektrolitoké, így a vér nátriumtartalma megemelkedik. Minden esetben a kevés folyadékpótlás és a nagyarányú folyadékvesztés okozza a problémákat. Gyakran nagy meleg okoz ilyen állapotot a fokozott izzadás miatt. Nagyon fontos ilyen esetekben, hogy a folyadékot folyamatosan pótoljuk, még akkor is, ha nincs szomjúságérzet.

A kiszáradás jelei

A kiszáradás jelei a kínzó szomjúság, a ráncos bőr, fejfájás, ájulás. Azoknál a csecsemőknél, akiknél még van kutacs, ennek beesése jelezhet folyadékhiányt. Nagyon fontos, hogy a hasmenéssel küzdő, még anyatejes kisbabák nyugodtan fogyasszák csak tovább az anyatejet, az jótékony hatású.

A kiszáradás okai, kezelése

A szomjúság érzése már egy jelzés: ilyenkor már kevesebb a szervezet víztartalma. A gyerekeknek és az időseknek különösen oda kell figyelniük erre, hiszen az ő szomjúságérzetük csökken. Gyakran nem veszik észre, amikor mégis, akkor már általában kevesebb a folyadék a szervezetükben.

A polydipsia egy különös állapot, szó szerint azt jelenti: túlzott szomjúságérzet. A szervezet ilyenkor azt érzékeli, hogy folyadékhiány alakult ki. A cukorbetegség egyik előjele is lehet ez az állapot, az orvosok 3,8 liter feletti folyadékfogyasztást sorolnak ide. Gyakran a gyógyszerek is okozhatnak ilyen mellékhatást.

További információk erről a témáról: a kiszáradás okai

A kiszáradás veszélyei

Kiszáradás estén nő az agyvérzés és a szívroham esélye is. A legjobb megoldás a gyakori, folyamatos folyadékpótlás, olyan innivalókkal, amelyek nem vízhajtó hatásúak (ezért nem jó például a kávé, fekete tea). Ha a beteg itatható állapotban van, akkor könnyebb a kezelése.

Ha nem, infúziókkal állítják helyre a szervezet elektrolit-egyensúlyát. Az idősebbek azért veszélyeztetettek, mert testük amúgy is rosszabbul hidratált, ezért folyadékvesztésnél súlyosabb következményekkel számolhatnak.


close