Hasmenés formái

A hasmenés formái a szándékos, az ozmotikus és a szekretoros hasmenés, valamint a felszívódási zavarokban jelentkező hasmenés, az exsudatív és a fertőzéses hasmenés.

A hasmenés csoportosításáról részletesen olvashatunk a következőkben.

Szándékos hasmenés

Egyes kimutatások szerint a krónikus hasmenésben szenvedők 15%-a szándékos hasmenésben szenved a titokban használt hashajtók, vagy széklethígítás miatt.

Ozmotikus hasmenés

Ozmotikus hasmenés akkor alakul ki, ha a bélcsatornában nem felszívódó, vízben oldott anyag marad vissza, amely vizet köt meg. Ide sorolható a cukor intolerancia, diéta során alkalmazott cukrok (hexózok) alkalmazása.

Szekretoros hasmenés

A normális működésű vékony-és vastagbélből a táplálkozás folyamán bevitt és az emésztés során a bélcsatornába kiválasztott sók és víz szívódik vissza. Ha a kiválasztás túlsúlyba kerül, hasmenés lép fel. Egyes baktériumok és vírusok, az epesavak (béleltávolítás után), egyes hashajtók, bizonyos gyógyszerek (prosztaglandinok), endokrin tumorok (melyek a bél és a hasnyálmirigy elválasztó működését serkentik) okozhatnak ilyet.

Felszívódási zavarokban jelentkező hasmenés

Ebben a formában érvényesül mind az ozmotikus, mind a szekretoros mechanizmus. Legfontosabb megbetegedés ebben a csoportban a laktóz-intolerancia, a béleltávolítás utáni hasmenés, a nyirokelfolyási akadályok, hasnyálmirigy-elégtelenség, a táplálékallergiák csecsemő- és kisgyermekkorban (tejfehérje-, tojás-, szója allergia, a lisztérzékenység) és a cisztás fibrózis.

Exsudatív hasmenés

Sok, nyálkahártyát érintő betegség, mint a Crohn-betegség (krónikus vékonybélgyulladás) colitis ulcerosa (krónikus vastagbélgyulladás), tuberkulózis, limfóma, rákos daganat (carcinoma) ehhez a hasmenés formához vezet.

Bélmozgási (motilitási) zavarral járó állapotok: szisztémás, egész szervezetet érintő betegségek, egyes sebészeti beavatkozások következtében fellépő bélmotilitási zavar. Oka a felgyorsult áthaladási idő, vagy a béltartalom lelassulása, amely bakteriális túlnövekedést hoz létre a bélben.

Fertőzéses hasmenés

A hasmenést fertőző ágens okozza. A kórformát ezen belül is több csoportra oszthatjuk. Fertőző hasmenésben is ismert az akut illetve a krónikus felosztás. Emellett a legújabb szakirodalmi rendszerezés alapján az akut fertőző hasmenés megjelenési formája, lezajlása, kapcsolódó tünetei alapján további két csoportra osztható: gyulladással nem járó, úgynevezett vizes hasmenésre, és gyulladással járó hasmenésre.

Akut, fertőző hasmenésről akkor beszélünk, ha hasi fájdalom, hányinger, hányás, láz és fájdalmas székelés is jelen vannak együttesen. Ismert még ezen a csoporton belül a kórházi körülmények között kialakult (nozokómiális) hasmenés, amely diagnózis három, vagy ennél több napos kórházi kezelés után mondható ki. Az utazók hasmenése iparilag fejletlenebb országba utazáskor fenyeget.


Tünetek

close