Fluimucil

Tünetek

Hasmenés formái

A hasmenés formái a szándékos, az ozmotikus és a szekretoros hasmenés, valamint a felszívódási zavarokban jelentkező hasmenés, az exsudatív és a fertőzéses hasmenés.

A hasmenés csoportosításáról részletesen olvashatunk a következőkben.

Szándékos hasmenés

Egyes kimutatások szerint a krónikus hasmenésben szenvedők 15%-a szándékos hasmenésben szenved a titokban használt hashajtók, vagy széklethígítás miatt.

Ozmotikus hasmenés

Ozmotikus hasmenés akkor alakul ki, ha a bélcsatornában nem felszívódó, vízben oldott anyag marad vissza, amely vizet köt meg. Ide sorolható a cukor intolerancia, diéta során alkalmazott cukrok (hexózok) alkalmazása.

Szekretoros hasmenés

A normális működésű vékony-és vastagbélből a táplálkozás folyamán bevitt és az emésztés során a bélcsatornába kiválasztott sók és víz szívódik vissza. Ha a kiválasztás túlsúlyba kerül, hasmenés lép fel. Egyes baktériumok és vírusok, az epesavak (béleltávolítás után), egyes hashajtók, bizonyos gyógyszerek (prosztaglandinok), endokrin tumorok (melyek a bél és a hasnyálmirigy elválasztó működését serkentik) okozhatnak ilyet.

Felszívódási zavarokban jelentkező hasmenés

Ebben a formában érvényesül mind az ozmotikus, mind a szekretoros mechanizmus. Legfontosabb megbetegedés ebben a csoportban a laktóz-intolerancia, a béleltávolítás utáni hasmenés, a nyirokelfolyási akadályok, hasnyálmirigy-elégtelenség, a táplálék allergiák csecsemő-és kisgyermekkorban (tejfehérje-, tojás-, szója allergia, a lisztérzékenység) és a cisztás fibrózis.

Exsudatív hasmenés

Sok, nyálkahártyát érintő betegség, mint a Crohn-betegség (krónikus vékonybélgyulladás) colitis ulcerosa (krónikus vastagbélgyulladás), tuberkulózis, limfóma, rákos daganat (carcinoma) ehhez a hasmenés formához vezet.

Bélmozgási (motilitási) zavarral járó állapotok: szisztémás, egész szervezetet érintő betegségek, egyes sebészeti beavatkozások következtében fellépő bélmotilitási zavar. Oka a felgyorsult áthaladási idő, vagy a béltartalom lelassulása, amely bakteriális túlnövekedést hoz létre a bélben.

Fertőzéses hasmenés

A hasmenést fertőző ágens okozza. A kórformát ezen belül is több csoportra oszthatjuk. Fertőző hasmenésben is ismert az akut illetve a krónikus felosztás. Emellett a legújabb szakirodalmi rendszerezés alapján az akut fertőző hasmenés megjelenési formája, lezajlása, kapcsolódó tünetei alapján további két csoportra osztható: gyulladással nem járó, úgynevezett vizes hasmenésre, és gyulladással járó hasmenésre.

Mérje fel vastagbélrák kockázatát!Tudta, hogy a vastagbélrák a második leggyakoribb daganatos halálok?

Akut, fertőző hasmenésről akkor beszélünk, ha hasi fájdalom, hányinger, hányás, láz és fájdalmas székelés is jelen vannak együttesen. Ismert még ezen a csoporton belül a kórházi körülmények között kialakult (nozokómiális) hasmenés, amely diagnózis három, vagy ennél több napos kórházi kezelés után mondható ki. Az utazók hasmenése iparilag fejletlenebb országba utazáskor fenyeget.

Hasznos volt a cikk?Ossza meg másokkal is!

Címkék

close